Markten blijven voorlopig open

0
785

Zorgpersoneel krijgt een gratis parkeervergunning, die in de hele stad geldig is. Dat is een van de maatregelen die het Amsterdamse stadsbestuur heeft genomen om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Een korte samenvatting van de steunmaatregelen staat onderaan dit artikel.

De Amsterdamse markten blijven voorlopig open, meldde burgemeester Femke Halsema donderdag aan de raadscommissie Algemene Zaken. Die was vrijwel geheel gewijd aan de gevolgen van de coronacrisis. Volgens Halsema zijn de meeste markten in Amsterdam levensmiddelenmarkten. Er is nog geen sprake van grote samenscholingen.

DENK-raadslid Aysegül Kilic had de indruk dat bijstandsgerechtigden nog steeds worden opgeroepen voor een gesprek bij de sociale dienst, onder dreiging van een strafkorting krijgen als ze niet komen opdagen. Wethouder Groot Wassink (Sociale Zaken) weersprak dat. Alle contacten met klanten van de sociale dienst vinden inmiddels telefonisch plaats. Er is één uitzondering: als er zorgen zijn over de rechtmatigheid. Maar voor de rest: de balies van de gemeente blijven zoveel mogelijk open. Ook de uitbetalingen door de sociale dient gaan gewoon door.

Hamsteren

Ook de gevolgen van het hamsteren in supermarkten kwamen aan bod. DENK stelt een meldpunt voor zorgverleners voor, zodat zij boodschappen thuis kunnen laten bezorgen. Mogelijk zou zo’n service er ook kunnen komen voor ouderen en zieken die zich in quarantaine bevinden.

Dorienke de Grave (VVD) kwam met een andere suggestie om zorgverleners tegemoet te komen. Zij vroeg het stadsbestuur te bekijken of er boodschappen bij de zorginstellingen kunnen worden bezorgd. En misschien is een rijdende winkel ook zo gek nog niet, waarvan ook ouderen gebruik kunnen maken. Het stadsbestuur gaat kijken wat mogelijk is.

Coronabulletin

Paul Beving (Partij van de Ouderen) wees er op dat veel informatie tegenwoordig digitaal wordt verstrekt. Maar veel ouderen hebben geen computer of laptop. Daarom stelde hij voor om een bulletin huis aan huis te verspreiden met het belangrijkste coronanieuws. Zo’n blad kan dan ook naar belangrijke uitzendingen van AT5 of Salto verwijzen.

Diederik Boomsma (CDA) kwam met het idee om een belteam te formeren. Dat team kan zelf kwetsbare mensen opbellen en vragen of ze nog hulp nodig hebben. Wethouder Groot Wassink (Sociale) gaat er naar kijken.

Voetbalpartijtjes

Sofyan Bbarki (PvdA) vroeg aandacht voor de voetbalpartijtjes die her en der in de stad plaatsvinden. “Dan lukt het ècht niet om anderhalve meter bij elkaar vandaan te blijven.” Burgemeester Halsema zag eerst niet zo goed hoe ze dat zou moeten verbieden. “Het is goed dat jongeren naar buiten gaan of dat ze gaan fietsen. Ook voetballen is prima, als ze maar niet op elkaar springen.” Maar ze wil uitzoeken of ze handhavers van de gemeente kan inzetten om jongeren bewust te maken van de risico’s van al te wild contact.

Steunmaatregelen

Met een gratis parkeervergunning wil het Amsterdamse college van b&w ervoor zorgen dat cruciaal zorgpersoneel zonder problemen in de stad kan werken. Reden is dat er in het openbaar vervoer mogelijk besmettingsgevaar is. En er rijden minder bussen, trams en metrotreinen. Onder zorgpersoneel vallen medewerkers van ziekenhuizen, apotheken, verzorgings- en verpleeghuizen, huisartsen en de GGD. Deze gratis parkeervergunning is voorlopig tot en met 31 mei geldig. Met de vergunning kan zorgpersoneel in gemeentelijke parkeergarages parkeren en in parkeergarages waarmee de gemeente een huurcontract heeft. Ook een aantal private eigenaren doet hieraan mee.

Het gemeentelijk loket voor zelfstandig ondernemers (www.amsterdan.nl/sterkerondernemen) gaat de tijdelijke noodmaatregelen van het kabinet zo snel mogelijk uitvoeren. Zelfstandigen kunnen voor drie maanden een bijstandsuitkering krijgen en eventueel een lening van circa € 10.000,-. Sinds 12 maart hebben zich 3.154 zelfstandigen voor financiële hulp bij de gemeente gemeld. Daarnaast zal de gemeente de bestaande Bbz-regeling zo soepel mogelijk toepassen en de aanvraagprocedure verkorten.

Ondernemers kunnen ook voor een periode van drie maanden uitstel aanvragen van het betalen van gemeentelijke belastingen. Ook gaat de gemeente niet over tot dwang-invordering van openstaande schulden. De invorderingsrente wordt verlaagd van 4% naar 0,01%.

Tor 1 juli 2020 heft de gemeente geen reclamebelasting. Ook wil de gemeente uitbaters van terrassen geen precariobelasting in rekening brengen als er toch geen gasten zijn. Ondernemers in de ‘overnachtingsbranche’ hoeven voorlopig geen toeristenbelasting te betalen.

Voor meer informatie over de steunmaatregelen voor ondernemers, zie de gemeentelijke website.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in