Toeslagen van de Belastingdienst worden altijd als voorschot uitbetaald: huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. De hoogte van de toeslag is onder andere afhankelijk van uw inkomen en huishoudsamenstelling. Pas na afloop van het jaar wordt definitief bekeken of de toegekende toeslag terecht is geweest.

Soms volgt er een bericht dat er te veel is uitbetaald. Bijvoorbeeld omdat het inkomen waarop de toeslag gebaseerd was, niet juist geregistreerd stond bij de Belastingdienst. Een veel voorkomende fout is dat mensen denken dat de Belastingdienst alle inkomensgegevens al heeft. Toch komt het regelmatig voor dat er een te hoog of te laag inkomen bij Mijn Toeslagen is vermeld. Check dus jaarlijks (of bij een tussentijdse wijziging van uw situatie) uw toeslag op de site toeslagen.nl (inloggen met DigiD). Let hierbij op: uw inkomen en dat van uw medebewoners, de huurhoogte en de kinderopvanguren.

Wat kinderopvangtoeslag betreft, komt het regelmatig voor dat er te veel is uitbetaald omdat de kinderopvanguren vooraf niet goed zijn doorgegeven. Soms was er zelfs geen sprake meer van kinderopvang maar liep de toeslag door. Zo kan u na afloop van het jaar voor de onaangename verrassing komen te staan dat u de kinderopvangtoeslag deels of volledig moet terugbetalen. Als u het bedrag niet in één keer kunt terugbetalen, kunt u vragen om het in 24 maanden terug te betalen. Maar zelfs dan kan het maandelijks te betalen bedrag te hoog voor u zijn. In dit geval kunt u misschien aanspraak maken op de nieuwe Maatregel bij verrekenen van kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst berekent op basis van uw beslagvrije voet (het bedrag dat u maandelijks van uw inkomen nodig heeft om van rond te komen) en eigen bijdrage voor de kinderopvang wat u maandelijks kunt aflossen. Dat bedrag wordt in mindering gebracht op uw kinderopvangtoeslag. De overige kinderopvangtoeslag krijgt u uitbetaald.

Bij de Belastingdienst kunt u telefonisch (0800-0543) een aanvraag doen in om in aanmerking te komen voor de regeling. U kunt ook voor hulp terecht bij de Sociaal Raadslieden in uw stadsdeel.

Annemiek Botman, sociaal raadsvrouw Dynamo

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in