Extra aandacht voor kwetsbare mensen

Oproep tot meer clementie met mensen in financiële nood, aan overheid én corporaties, particuliere verhuurders, zorgverzekeraars en incassobureaus.

0
865

De Landelijke Armoedecoalitie heeft het kabinet en gemeenten opgeroepen om vanwege de corona-uitbraak extra maatregelen te nemen voor kwetsbare mensen. Die maatregelen moeten de financiële gevolgen voor hen beperken.

De Landelijke Armoedecoalitie is een landelijk netwerk van partijen die armoede en schulden willen aanpakken. Het netwerk pleit voor extra maatregelen om kwetsbare groepen, zoals gezinnen met schulden, te beschermen.
Procedures voor incasso’s, huisuitzettingen en bijvoorbeeld beslagleggingen zijn vaak geautomatiseerd. Ondanks de huidige crisis gaan ze daarom vaak gewoon door. Ondertussen is de hulp aan mensen juist verminderd vanwege de beperking van sociale contacten, schrijft de coalitie: ‘Daardoor kunnen kwetsbare mensen, onder wie ook mensen met een beperking, in grote financiële problemen terechtkomen.’

Boetes

De coalitie pleit voor de volgende stappen, tot zeker een maand na de ingevoerde corona-maatregelen: Stop met nieuwe invorderingsmaatregelen zoals beslaglegging op inkomen, bankrekening, inboedel of auto. Stop met verrekening van toeslagen. Geen verhoging boetes en rentes op achterstanden. Geen woninguitzettingen, geen afsluiting van energie, water en internet. Laat kwartaal- en maandkredieten doorlopen ook als mensen niet op tijd een positief saldo hebben. Ken aanvragen voor bijstand en WW ruimhartig toe. Stel de BBZ (bijstand voor zelfstandigen) ruim open voor álle zelfstandigen. En tot slot: veel minima kiezen voor het maximale eigen risico om de maandelijkse zorgpremie laag te houden. Laat voor hen het eigen risico vervallen.

De oproep is nadrukkelijk ook bedoeld voor woningcorporaties, commerciële verhuurders, zorgverzekeraars, schuldhulpverlening en incassobureaus.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in