Koks uit de wijk verzorgen digitale kookworkshops

Zin in een gratis kookles? Chefs uit Nieuw-West verzorgen via Zoom gratis digitale kookworkshops voor de buurt.

0
912

Met overschotten van de marktkooplui op Plein ‘40-‘45 verzorgen chefs uit Nieuw-West via Zoom gratis digitale kookworkshops voor de buurt. Er wordt heel old school gekookt op een eco-vriendelijke houtkachel die tevens zorgt voor de nodige warmte in de Van Moerkerken Kas. Het is kraakhelder vriesweer vandaag.

Zina Abboud vluchtte vijf jaar geleden naar Nederland vanuit Syrië. Ze heeft haar eigen cateringbedrijf, Zina’s Kitchen, kookte voor leden van het Koninklijk Huis en werd uitgenodigd op het Catshuis voor een ontbijt met Mark Rutte. Door de corona-crisis heeft Zina momenteel weinig werk. Het leek Cascoland daarom een goed idee om met haar de eerste workshop af te trappen. Zina heeft haar eigen specerijenlijn opgezet. Via haar vader, die in Aleppo in Syrië woont, importeert ze tientallen soorten specerijen (waaronder za’atar waarmee ze vandaag een gerecht bereidt). De tasjes voor de deelnemers die thuis gaan koken, staan keurig in het gelid te wachten tot ze worden opgehaald. Er zit onder andere deeg in voor Syrisch brood, een bakje met  ajvar, Zina’s specerijen, een Vette Vlam (kaars van gerecycled frituurvet) en natuurlijk de geredde groentes.

Het project is een samenwerking van West Verbindt en Cascoland. Daarvoor is vanuit het stadsdeel budget vrijgemaakt. Het is gratis voor buurtbewoners die Cascoland aanspreekt bij hun wekelijkse voedseluitgifte.  Iedereen uit West en Nieuw-West kan meedoen. Cascoland probeert een zo divers mogelijk publiek te bereiken.

Identiteit

Anna Kooi van Cascoland: “Het idee erachter is dat buurtbewoners de gerechten van hun buren leren kennen. De koks hoeven geen professionele koks te zijn. Laten we zeggen dat het mensen zijn die met veel plezier al langere tijd koken en daar hun eigen identiteit en kennis in hebben ontwikkeld. Het zal je verbazen hoeveel mensen in deze buurt fantastisch kunnen koken. Bovendien willen Mara en ik graag laten zien wat je allemaal nog kunt doen met wat we het liefst ‘vermoeide groente en fruit’ noemen: producten met een buts, die we redden van de vuilnisbak.”

Vandaag was de eerste van drie workshops. Over drie weken volgt er nog een en weer drie weken later is de laatste. Vandaag loggen bijna vijftig mensen in. Zina: “Wat ik ga koken, is typisch voor het Midden-Oosten: mana’esh, brood met za’atar dat dezelfde route heeft gevolgd als ik vijf jaar geleden. Het is een simpel gerecht dat snel te maken is én ontzettend lekker. Wij eten het elke vrijdag, het is 100 procent veganistisch. Het leek me leuk om dit gerecht te maken nu het zo koud is, en het recept te delen met de buurt. Het is ook een goede gelegenheid om mijn product te introduceren en mensen kennis te laten maken met mijn cultuur. Terwijl ik aan het koken ben, leg ik alles uit over het eten dat ik bereid.”

De volgende kookworkshop is op: woensdag 3 maart 2021 om 17:00 (ophalen ingrediënten om 14:00)

Aanmelden kan via: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeq-sXEfM-QOmTqLwfbLD1VRuJImqSIFLgxtwdHEl3C1Y4lTQ/viewform?usp=pp_url

Website van Zina: www.zinakitchen.com/

Website van Cascoland: www.cascoland.com

Website van West Verbindt: www.westverbindt.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in