Huren in sociale sector dit jaar niet omhoog

1
624

De huren van sociale huurwoningen (woningen met een huur tot 752 euro) gaan dit jaar vanwege de corona-crisis niet omhoog. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken besloten, nadat een meerderheid van de Tweede Kamer daarvoor had gestemd.

Het voorstel om de huren dit jaar te bevriezen, was afkomstig van de Socialistische Partij.  GroenLinks en PvdA ondersteunden het voorstel. Onverwacht kreeg het steun van de VVD, die in voorgaande jaren altijd tegen huurbevriezing was.

De SP voert al jaren actie om de huren te bevriezen. Al drie keer eerder nam de Eerste Kamer een voorstel aan om de huren niet verder te laten stijgen. Maar tot nu toe deed minister Ollongren daar niets mee. Nu een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter het SP-voorstel heeft geschaard, is dat voor de minister reden om dit jaar van huurverhoging af te zien.

‘Het is een goed begin’, zegt SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman tegen De Volkskrant. ‘Al moet de sociale huur eigenlijk omlaag en in de vrije sector moeten de huren ook bevroren worden.’ Tjerk Dalhuisen van stichting !WOON, die huurders ondersteunt, vindt het aannemen van de SP-motie een mooi signaal dat de politiek nu ook van mening is dat het genoeg is met de huurverhogingen. “Het is niet uit te leggen dat de huren al jaren met méér dan de inflatie stijgen, veel sneller dan de meeste inkomens.  Veel mensen zijn door corona in financiële problemen geraakt. Een bevriezing van de huur is dan uitermate welkom.“

Vrije sector

De Tweede Kamer heeft onlangs ook een initiatiefwet van de PvdA aangenomen die wil dat de huurstijging in de vrije sector beperkt wordt tot de inflatie plus een stijging van maximaal 1 procent. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft een kwart van de huurders moeite om rond te komen. Zij vragen zich af of ze volgend jaar de huur nog kunnen betalen. ‘Leraren, verpleegkundigen en agenten worden de steden uitgejaagd, waar ze juist keihard nodig zijn. En jongeren en singles zijn vaak de helft van hun inkomsten kwijt aan huurlasten.’ Dat moet anders, vindt de PvdA. Vandaar de initiatiefwet. De Eerste Kamer moet er nog stemmen. De PvdA hoopt dat huurstijgingen van 150 euro voortaan tot het verleden behoren.

Ook Tjerk Dalhuisen van !WOON zou het beperken van de huurstijging in de vrije sector verwelkomen. “Een huurstijging van 1 procent bij een huur van duizend euro is best een hoop geld, laat staan als je twee of drie procent meer moet gaan betalen.”

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in