Amsterdam trekt meer geld uit tegen armoede

Amsterdam trekt meer geld uit voor armoedebestrijding.

0
757

De armoede in Amsterdam is toegenomen, vooral door de corona-crisis. Inmiddels zijn 4.750 Amsterdammers afhankelijk van voedselhulp. Voor de crisis uitbrak, waren dat er 1.300. Ook de schuldhulpverlening heeft het drukker gekregen. Dat blijkt uit een brief die wethouder Marjolein Moorman (Armoede) aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Het aantal klanten van de schuldhulp is met 12 procent gestegen. De sociaal raadslieden zagen het aantal klanten met 16 procent stijgen.

Het stadsbestuur heeft inmiddels 11,8 miljoen euro extra uitgetrokken voor armoedebestrijding. Ook gaat er extra geld naar de uitbreiding van het aantal sociaal raadslieden. Sociaal raadslieden zijn de eerste professionals waar Amsterdammers met beginnende geldproblemen bij aankloppen.   

Pauzeknop

De gemeente gaat ook door met het Pauzeknop-initiatief. Eind vorig jaar is begonnen met een proef, samen met de Kredietbank, om Amsterdammers die door de corona-crisis in de schulden zijn beland schuldenrust te bieden. Doel van deze ‘pauzeknop’ is oplopende (incasso) kosten en boetes zoveel mogelijk te voorkomen. Amsterdammers met beginnende betalingsachterstanden krijgen renteloze sociale leningen aangeboden.

De gemeente wil ook aandacht geven aan werkende minima. Vooral mensen met een flexibel- of een nulurencontract worden door de corona-crisis geraakt. Daarom ertk de gemeente samen met werkgevers. Zij zijn door loonbeslagen immers snel op de hoogte van betalingsproblemen onder hun medewerkers. Zo kunnen schuldenproblemen snel worden herkend en aangepakt.

Ook zelfstandigen kunnen wel wat steun  gebruiken, vindt het stadsbestuur. Ruim 50 procent van alle zelfstandigen in Amsterdam heeft namelijk een beroep gedaan op de Tozo-steunregeling. Zo worden ondernemers die steun hebben aangevraagd, actief begeleid om hun inkomen te vergroten en is de schuldhulp voor ondernemers met twee gespecialiseerde schuldhulpbureaus uitgebreid.

Flexwerkers

De gemeente stimuleert ook dat meer instanties, zoals woningcorporaties en energiebedrijven, melding maken als iemand in betalingsproblemen raakt. Niet alleen werklozen en bijstandsgerechtigden worden geraakt door de corona-crisis, maar ook flexwerkers hebben het moeilijk, nu de horeca en cultuursector is stilgevallen.

Ook werkt de gemeente steeds vaker samen met sleutelfiguren en ervaringsdeskundigen in de diverse Amsterdamse buurten om contact te leggen met Amsterdammers die zelf de weg naar de hulp niet weten te vinden. Inmiddels is het door een wetswijziging makkelijker geworden om de vroegsignalering uit te breiden naar particuliere verhuurders en hypotheekverstrekkers, maar ook  schuldeisers van de overheid, zoals Belastingdienst en DUO (studiefinanciering). Op die manier kan de gemeente met nieuwe groepen Amsterdammers in geldproblemen in contact komen.

Op initiatief van de gemeenteraad geeft het stadsbestuur ook 750.000 euro aan de uitdeelpunten van voedselpakketten, die sinds het begin van de corona-crisis in maart 2020 van de grond zijn gekomen in diverse Amsterdamse buurten. Vaak krijgen ze hulp van het Rode Kruis en Human Aid Now (HAN). De gemeente vindt het wel belangrijk dat de klanten zo snel mogelijk hulp krijgen van het maatschappelijk werk, zodat ze minder afhankelijk van noodhulp worden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in