Klerenzooi – september 2022

Om er goed uit te zien, hoef je niet veel geld uit te geven. MUG stuurt iedere maand een lezer(es) met €30,- op pad om zich in het nieuw te steken.

0
830
Vrijwilliger Gifty © Alphons Nieuwenhuis
Vrijwilliger Gifty © Alphons Nieuwenhuis

“Mensen noemen mij wel eens ‘de aanbiedingenvrouw’ ’’

Gifty (31) is vrijwilliger bij Moeders van Noord. Samen met een groep andere moeders deelt ze voedselpakketten uit aan mensen met weinig geld die niet in aanmerking komen voor de Voedselbank. Ze zijn te vinden aan de Klipperstraat waar ook een weggeefwinkel is met kleding en meubels. “Mijn collega vond daar dit paar goudkleurige oorbellen en zei: ‘dat is iets voor jou’,” vertelt Gifty. “Als je van dichtbij kijkt, lijken ze wel handgemaakt.”

In de koffer die Gifty meeneemt naar de fotoshoot zitten vier outfits, allemaal onder de dertig euro. Ze shopt het liefst bij H&M en Primark. Het moet natuurlijk mooi zijn, maar ze let ook op de prijs. “Mensen noemen mij wel eens ‘de aanbiedingenvrouw’,” zegt Gifty terwijl ze lacht. “Deze sjaal was bijvoorbeeld maar vijftig cent op de Dappermarkt.” Voor de fotoshoot knoopt ze de doek om haar hoofd. Ze sluit de uiteinden van de sjaal in haar nek over elkaar, trekt ze strak en draait daarvan een soort vlecht met twee strengen. Dan drapeert ze de vlecht over haar hoofd en maakt ze hem aan de achterkant vast. Gifty: “Laatst droeg ik deze sjaal ook zo tijdens een bruiloft en dachten mensen dat het een hoed was.”

“Bijna elke maand is er wel een feestje van iemand die gaat trouwen”, vertelt ze. “Vaak krijgen gasten na afloop een lap stof cadeau. Dat is normaal in de Ghana, waar ik vandaan kom. De stof voor deze jurk heb ik gekregen toen een vriendin van mij ging trouwen. Later heb ik er bij een Ghanese kleermaakster een jurk van laten maken. Die vind je in de Bijlmer maar ook in Noord. Ik onderhandel over de prijs. Deze jurk is voor vijftien euro gemaakt.”

“Een van de rituelen tijdens een Ghanese bruiloft is dat de man moet omschrijven welk meisje hij wil trouwen. Bijvoorbeeld: ze is klein van stuk. En dan zegt de familie: we hebben meerdere dochters die klein zijn. Dan moet hij haar nog preciezer omschrijven. Deze en andere rituelen gebeuren overdag. ’s Avonds wordt er gedanst. Laatst was ik bruidsmeisje. Dan krijg je de jurk die je tijdens de bruiloft draagt meestal cadeau, soms inclusief schoenen. Sommige mensen dragen op meerdere bruiloften dezelfde jurk, maar ik doe liever elke keer iets nieuws aan.”

Jurk Stof van Ghanese bruiloft € 15,- kleermaker

Oorbellen € 0,- Weggeefwinkel Moeders van Noord 

Schoenen € 10,- Een schoenenwinkel in Noord

Sjaal € 0,50 Dappermarkt

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in