Extra compensatie voor hoge energierekening

0
878

Alle huishoudens in Nederland krijgen in november en december een eenmalige korting van 190 euro op hun energierekening.

De energiebedrijven krijgen dat geld terug van het kabinet. Dit blijkt uit plannen die minister Rob Jetten (Energie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Met ingang van volgend jaar gelden er maximumtarieven voor gas en elektra.  Huishoudens betalen dan maximaal 1,45 euro voor een kuub gas en 40 cent per kilowattuur elektriciteit. Vooral het stroomtarief daalt fors, vergeleken bij de plannen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt, namelijk van 70 naar 40 cent per kilowattuur. Dat is vooral gunstig voor veelverbruikers, mensen met een warmtepomp en grote gezinnen. Die maximumprijzen gelden voor een jaarverbruik van maximaal 1.200 kuub aardgas en 2.900 kilowattuur. Wie meer verbruikt, betaalt de hoge marktprijs.

Het kabinet heeft uitgerekend dat een huishouden met een gemiddeld verbruik van 1.200 kuub gas en 2.460 kilowattuur in 2023 door het prijsplafond op een korting van 2.500 euro kan rekenen.

De noodhulp moet voorkomen dat gezinnen deze winter van gas en stroom worden afgesloten, omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen, zo meldt de Volkskrant. Het prijsplafond en de compensaties in november en december gaan het Rijk zo’n 23,5 miljard euro kosten.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in