Klerenzooi – oktober 2021

Om er goed uit te zien, hoef je niet veel geld uit te geven. MUG stuurt iedere maand een lezer(es) met €30,- op pad om zich in het nieuw te steken.

0
571

Tessa (28) werkt bij een marktonderzoeksbureau en omschrijft haar kledingstijl als een combinatie van casual en vrouwelijk. “In de zomer draag ik vaak jurkjes en rokjes, in de winter meestal een broek omdat ik niet zo goed met panty’s kan omgaan. Ik ga graag een eindje wandelen, daarom draag ik het liefst sneakers.”

Tessa vindt het fijn om er leuk uit te zien, maar hoeft niet altijd de laatste modetrends te volgen. “Dat kost me te veel tijd en is meestal ook niet erg duurzaam. Als tiener was ik niet bezig met het milieu. Ik bleef maar thuiskomen met nieuwe kleren, schoenen en tassen. Belachelijk, als ik er nu aan terugdenk! Nadat mijn ouders mijn bankrekening bekeken en me confronteerden met mijn bizar hoge kledinguitgaven, schrok ik behoorlijk. Het was tijd voor verandering.”

Na deze wake-upcall is ze meer bewust bezig met haar uitgaven en de impact daarvan. “Ik weet hoe vervuilend de productie en het vervoer van kleding is en dat de werkomstandigheden ook niet altijd optimaal zijn. Ik probeer daarom zo min mogelijk kleding te kopen. Als ik iets koop, doe ik dat het liefst tweedehands.”

Tessa vond het wel een pittige uitdaging om voor dertig euro een volledige outfit bij elkaar te vinden, maar het is haar toch gelukt. “Ik ben niet zo fan van Vinted omdat je de kleding niet kunt passen. Dat betekent ook meer
CO2-uitstoot van loze pakketjes die de wereld rondgaan met miskopen die iedereen weer doorverkoopt.”

Bij Marktplaats kun je wel bij mensen langs om te passen. Verder ben ik ook handig met de naaimachine. Echt een voordeel als je tweedehands koopt.” Tessa heeft nog wat duurzame tips: “Koop vooral tweedehands en bedenk bij je aankoop goed of je het nodig hebt. Let op dat je natuurlijke materialen koopt die minder schadelijk zijn voor het milieu, zoals katoen of linnen. Of kies bewust voor tijdloze kleding van bijvoorbeeld 100 procent polyester, dat is niet natuurlijk maar gaat wel lang mee, dus verkleurt en pluist niet. Als je iets wegdoet, verkoop het dan of geef het weg. Als je de ruimte hebt, probeer kleding te bewaren want alles komt weer terug. Ik gooi nooit iets weg, als het versleten is, breng ik het naar de textielbak.”

Jurk €10,- Marktplaats (merk: Another Label. Was eigenlijk te lang, zelf ingekort.)

Schoenen € 10,- Vinted

Rok € 6,- Leger des Heils Amsterdam-Oost (merk: Marc Cain)

Topje € 4,- Marktplaats

Wil jij ook in Klerenzooi en woon je in (de regio) Amsterdam? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in