Inlichtingenbureau weigert inzage in persoonsdossier

0
571

‘Big Brother’ bestaat echt in Nederland. Dat ontdekte activist Frank van de Linde toen hij zijn dossier wilde inzien bij het ‘Inlichtingenbureau’ (IB). Via dit bureau wisselen overheidsinstanties gegevens uit over personen, bijvoorbeeld om te zien of iemand fraudeert.

Eerst Inlichtingenbureau IB: dat is opgezet door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) met als doel ‘om de uitwisseling van (persoons)gegevens tussen gemeenten en overheidsinstanties eenvoudiger te maken’. Maar mag dat zomaar? En wat weet het IB eigenlijk allemaal van Nederlandse burgers? Frank van der Linde wilde zijn IB-dossier inzien, maar dat werd geweigerd door het IB. En dus stapte Van der Linde naar de rechter om inzage te verkrijgen in zijn persoonlijk dossier.

Geen privacy-verplichting

Bij de rechter kreeg Van der Linde geen gelijk: omdat het IB een stichting is, en dus géén bestuursorgaan, hoeft het IB niet te voldoen aan de privacy-wetgeving (AVG). Van der Linde vindt het maar een rare zaak. ‘De overheid mag informatie over al haar burgers via het IB delen met andere overheidsorganisaties, maar wat het IB precies doet met jouw gegevens hoeven ze niet te vertellen.’ Toch is Van der Linde positief over de uitspraak van de rechter. ‘Door het oordeel van de rechter ligt de weg wel open om naar de Raad van State te gaan.’ Die stap ziet Van der Linde wel zitten, maar dat kan alleen met een (goede) advocaat. Wie durft?

Inlichtingenbureau

Volgens de website van het Inlichtingenbureau is er niets aan de hand. Als Van der Linde zijn dossier wil inzien, moet hij zich melden bij de gemeente. ‘Het Inlichtingenbureau heeft geen inzicht in een individuele casus.’ Wel verzamelt het IB informatie over bijvoorbeeld het recht op bijstand, en kan dan ontdekken dat iemand zowel bijstand ontvangt als een inkomen heeft. ‘Als het Inlichtingenbureau samenloop constateert tussen een uitkeringsperiode en bijvoorbeeld het starten van een dienstverband, dan volgt hieruit een signaal aan gemeenten. Omdat het Inlichtingenbureau een lijst van deze samenloop-signalen aanlevert bij gemeenten, hoeven gemeenten niet hun gehele bijstandspopulatie handmatig te onderzoeken.’

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in