Hopen op een zachte winter

0
1183

De energieprijzen rijzen de pan uit en de komende jaarafrekening van uw energieleverancier zal velen onder ons rauw op de maag vallen. Die zal, schrik niet, honderden euro’s duurder uitvallen dan in de voorgaande jaren. Met name huishoudens, die nu al moeite hebben om iedere maand rond te komen, zullen hierdoor in financiële problemen komen. Zelfs dit liberale kabinet is hiervan doordrongen, want die ziet zich genoodzaakt om in te grijpen.

Ieder huishouden krijgt komend jaar €230,- meer als bijdrage in de teruggave energiebelasting. Ongeacht je inkomen, of je miljonair bent of minimumlijder. Ongeacht je woonsituatie, of je woning goed geïsoleerd is of juist niet, omdat je de pech hebt dat je particuliere huisbaas jou louter ziet als verdienmodel. Of doordat jouw coöperatie door de verhuurdersheffing niet over de financiële middelen beschikt om voldoende energiebesparende voorzieningen in je woning aan te brengen.

Je moet die liberalen wel een compliment maken. Om van een regeling die oorspronkelijk alleen bedoeld was om mensen die het meest te lijden hebben onder de energiearmoede, ook de rijkere medemens mee te laten profiteren. Die hoeft voor dat extraatje zelfs zijn stoel niet uit te komen.

Trouwens, energiearmoede is een verschrikkelijk woord, net als menstruatiearmoede. Alsof de armoede slechts beperkt blijft tot het niet kunnen kopen van tampons of dat je alleen moeite hebt met je energiefactuur. Armoede beperkt zich niet tot één ding. Dan heb je moeite met rondkomen, dan heb je moeite met het betalen van je dagelijkse levensbehoeften, je zorgverzekering, je rekeningen, et cetera.

De enige oplossing, ook voor energielasten, is het drastisch verhogen van de minimumlonen en uitkeringen. Dan komt het geld ook terecht bij mensen die het echt nodig hebben. Maar voordat het zover is, zullen we nog vaak de straat op moeten om te demonstreren. Minimalijders krijgen immers niks cadeau. Tot die tijd is het hopen op een zachte winter.

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in