Taxichauffeur: ‘Het was een moeilijke tijd’

0
875
© Femme ter Haar

Duizenden mensen in Amsterdam werken maar verdienen weinig. Zij behoren tot de groep werkende armen. Ook de groep die net boven de armoedegrens zit, komt moeilijk rond. “Sinds ik thuis zat, stapelden de onbetaalde rekeningen zich op.” 

Taxichauffeur (44):
‘Wij houden geen geld over om nieuwe kleren te kopen’

“Al voor de coronatijd ging het niet goed met mij. Ik had last van mijn rug en het lukte me niet om mijn beroep als taxichauffeur uit te oefenen, want lange tijd achter elkaar zitten deed pijn. Begin 2020 besloot ik om een poos rustig aan te doen, in januari en februari zat ik thuis. Ik was van plan om in maart weer aan het werk te gaan, maar toen begon de lockdown. Vóór die tijd kon ik prima rondkomen. Maar sinds ik thuis zat stapelden de onbetaalde rekeningen zich op.

Mijn contributie voor de Taxicentrale liep gewoon door, al kregen we tijdens de lockdown wel korting. Ik heb daar nog steeds een schuld. Collega’s van mij zijn er nog erger aan toe dan ik. Sommigen hebben hun auto in de stalling gezet en zijn wat anders gaan doen.

Ja, het was een moeilijke tijd. Tijdens de lockdown wachtte ik soms vijf uur voor een ritje van tien euro. Op slechte dagen verdiende ik dertig tot veertig euro per dag, op betere dagen zeventig euro. Ik werk vijf tot zes dagen in de week. Mijn vrouw en ik zijn allebei ondernemer. Ze werkt als zzp’er, maar ze heeft nauwelijks opdrachten op dit moment. Omdat we allebei recht hadden op Tozo, ontvingen we in totaal minder geld. Straks ontvangen we ook nog zorg- en huurtoeslag over 2020, met terugwerkende kracht. Dan kan ik mijn schulden bij de Taxicentrale verder aflossen.

Ik heb twee kinderen. Ze zitten allebei op voetbal. Voor een laptop voor de oudste heb ik laatst aangeklopt bij Abdelhamid Idrisssi van Studiezalen. Bij de gemeente kwam ik niet in aanmerking voor ondersteuning. Volgens mij kwam dat doordat ik Tozo ontving.

Gelukkig trekt de economie nu wel weer wat aan. De congressen bij de RAI beginnen weer en het Amsterdam Dance Event zorgde ook voor klanten. Gelukkig maar, want vanaf één oktober ontvang ik geen Tozo meer. Ik heb er vertrouwen in dat mensen de komende winter weer vaker de taxi nemen.

Ik ben nu nog steeds bezig om mijn schulden uit de coronatijd af te lossen, terwijl ik eigenlijk wil sparen voor een elektrische taxi. Het scheelt wel dat de auto die ik nu heb helemaal is afbetaald, want ik rijd in een goedkope auto. De gemeente wil dat in 2025 alle taxi’s elektrisch rijden, maar mij gaat dat niet lukken.”

Mijn huishoudboekje,  taxichauffeur (44)

Huishoudboekje september 2021

Taxichauffeur – ontving Tozo – heeft een vrouw en twee kinderen. Zijn vrouw werkt als zzp’er en heeft momenteel geen opdrachten.

Inkomsten/ Uitgaven

Zakelijk

Taxi € 1.100 Contributie € 425

(bruto, daar moeten de kosten taxicentrale nog van af, zie rechter kolom) (incl. aflossing betalingsachterstand van € 50 per maand)

Taxi (netto) € 72 Afschrijving + brandstof € 300

Tozo € 1.500 Verzekering auto € 200

Schuld gemeente € 103

(parkeerboetes etc.)

advertentie Regenboog Groep

Totaal € 2672 Totale uitgaven aan taxi € 1.028

Privé

Inkomsten € 1.644 Huurhuis € 750

taxibedrijf Energie € 130

na aftrek kosten Ziektekostenverzekering € 320

Voetbal kinderen € 50

Boodschappen € 320

Overig € 74

Totale uitgaven huishouding € 1.644

(de naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in