Het gemeenteraadslid: Lian Heinhuis (PvdA)

0
1198

MUG Magazine laat regelmatig een Amsterdams gemeenteraadslid aan het woord over sociale thema’s als werk, inkomen, armoede, schulden en de tweedeling in de stad.

‘Vooral arme mensen moeten profiteren van verduurzaming.’ Dat zegt Lian Heinhuis. Zij is sinds 2018 duo-raadslid (PvdA) van de gemeenteraad, en sinds kort fulltime raadslid na het vertrek van De Heer. Heinhuis heeft onder meer ‘armoede’ in haar portefeuille, maar ook ‘duurzaamheid.’ Deze week maakte het college bekend te willen investeren in onder meer het renoveren en isoleren van panden, het versneld aardgasvrij maken van woningen en in zonnepanelen op daken van corporatiewoningen. De zes ‘duurzame banenmotoren’ leiden tot en met 2025 naar verwachting tot 3.800 banen aan extra werkgelegenheid. Die aanpak van de gemeente past helemaal in het straatje van Heinhuis. ‘Groene banen dragen bij aan verduurzaming van de stad en bovendien gaat het daarbij vaak om banen met perspectief.’

Armoede en duurzaam

Juist armere mensen moeten profijt hebben van het groener maken van de stad, zegt Heinhuis. Ze noemt als voorbeeld het isoleren van huizen. ‘Door huizen te isoleren gaat de energierekening naar beneden en dat is voor mensen met een kleine portemonnee goed nieuws.’ Ook vindt ze dat bij het uitwerken van de groene plannen van de gemeente de bewoners van de wijken goed moeten worden betrokken. ‘Het mag niet van hogerhand worden opgelegd. Bewoners moeten mee kunnen denken en praten. Verduurzaming moet zoveel mogelijk worden gezien als een mogelijkheid de levensomstandigheden van mensen te verbeteren, dan volgt draagvlak vanzelf’, aldus Heinhuis.

Uitdaging

Amsterdam kent een ruimhartig stelsel van armoede-regelingen, beter dan welke andere gemeente dan ook, zegt Heinhuis. ‘Maar we staan voor een forse uitdaging door de corona-crisis.’ Zij verwacht een flinke toename van het aantal mensen in armoede. Daar zal de gemeente in haar beleid rekening mee moeten houden. ‘En niet alleen armoede, ook de aanpak van oplopende schulden zal ‘coronaproof’ moeten zijn.’ Ze verwijst daarbij naar het recente beleid van wethouder en partijgenoot Moorman over het ‘bevriezen’ van sommige schulden bij mensen met een te grote schuld.

Lian Heinhuis

Haar belangstelling voor armoede en schulden heeft Heinhuis meegekregen van haar moeder, die haar leven lang actief was als bewindvoerder voor mensen met grote financiële problemen. Heinhuis (1987) heeft politicologie gestudeerd aan de UvA. Daarna was ze werkzaam bij een bank en op dit moment is ze in dienst bij een filantropisch fonds. Haar raadslidmaatschap doet ze dus naast haar (parttime) baan. Een baan als fulltime raadslid vergt officieel 20 uur per week. Daar zal Heinhuis dik overheen gaan, vreest ze. Maar dat vindt ze niet erg. ‘Het werk geeft veel voldoening.’ Haar ambitie is om over vijf jaar nog steeds raadslid te zijn. Met een duidelijk doel: ‘Verbinding leggen tussen de beleidsterreinen armoede en duurzaamheid. Zodat mensen die het het minst hebben, het eerst en het meest profiteren van de klimaattransitie.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in