Tekst Daniëlle Robben | Beeld Sodis Vita

Campings mogen sinds vorige maand hun deuren ook weer openen voor kampeerders zonder eigen sanitair. Van een vriendin leen ik een tent. We gaan eerst oefenen in het Westerpark. Binnen no time zijn haringen, scheerlijnen, zelfopblaasbare slaapmatjes, pop-up tent en werptent geen onbekende begrippen meer.

Camping De Liede ligt op 14 kilometer van Amsterdam. Haarlem is een klein kwartiertje fietsen verder en vandaar sta je in een mum van tijd met je voeten in de branding bij Zandvoort. Twee kilometer van de camping ligt recreatiegebied Spaarnwoude. Fiets nog even door en je staat aan waterplas De Mooie Nel.

Zo’n drie kwartier fietsen is het naar de camping. Links zingen de vogels en kwaken de kikkers in recreatiegebied de Tuinen van West, rechts suizen een stuk verder de auto’s op de Haarlemmerweg voorbij en de de zon geeft een vakantiegevoel. Camping De Liede ligt aan de Lieoever, een weggetje waar oude en nieuwe vrijstaande huizen elkaar afwisselen.

Druppels

Er zijn drie grasvelden voor campers en tenten, van elkaar gescheiden door een heg. Waar normaliter drie caravans mogen staan, zijn er in deze coronatijd nu twee toegestaan. Er is nog niemand met een tent en ik zet hem op op het ene lege grasveld. Binnen een uur staat de tent.

De kantine is nog niet open en voor mijn tent geniet ik van mijn meegebrachte salade en wijn. De eerste nacht is geen onverdeeld genoegen. Het slaapmatje is zo dun dat ik de grond voel, in de bosjes ritselt van alles, het begint te regenen. Niet lang erna sijpelen druppels de tent in. ‘Zorg er vooral voor dat de buitentent en de binnentent elkaar niet raken, anders word je binnentent nat’, zei de vriendin nog.

Bootverhuur

Echt uitgeslapen ben ik de volgende dag niet maar de warme douche vergoedt veel. Het sanitair is eenvoudig maar schoon. Boven de middelste van de drie wasbakken hangt een spatscherm. De steiger bij de bootjes baadt in de zon en ik besluit dit ook te doen. Heerlijke rust. Vogelgekwetter overstemt het geluid van auto’s op de dijk aan de overkant van het water.

De camping ligt aan de Ringvaart en kano- en bootverhuur is mogelijk. Ik houd het bij mijn fiets. Ik ga naar het Kopje van Bloemendaal, een 43 meter hoge duintop, bekend om de prachtige villa’s. Na de Lieoever sla ik rechtsaf het Burgemeester Reinaldapark in, met meer grasvelden dan bomen in geometrische vormen. Alsof het park je er op wil voorbereiden dat je het landelijke gebied achter je laat en de stad gaat betreden. Wielrenners en een skateboarder flitsen voorbij. Na het Reinaldapark gaat de route verder door Parkwijk, een Haarlemse buitenwijk met namen als Teunisbloempad en Zomervaart. Ouders houden hun kinderen in de gaten die in bootjes op het water dobberen. Na vijf minuten sta ik in het centrum. Via de gezelligheid van hippe tentjes en winkels in de binnenstad gaat de route het spoor onderdoor langs herenhuizen. Grenzend aan de Kennemerduinen zijn er ook vele wandelmogelijkheden. Even later sta ik op het uitkijkpunt op 51 meter hoog. In de verte gloort de zee. Verder van de drukte van Amsterdam kun je je bijna niet voelen.

lekke band

Een andere vriendin komt gelukkig een luchtbed brengen en die nacht slaap ik als een roos. De volgende dag moet ik naar huis. Ik heb zoveel gezien dat ik het gevoel heb een week te zijn weggeweest. Op de terugweg krijg ik een lekke band, maar gelukkig ben ik al bij Geuzenveld. De laatste kilometers loop ik naar huis en dat is geen straf. Wie heeft kunnen vermoeden dat ook Geuzenveld zo veel leuke groenplekjes en mooie architectuur heeft?

Camping De Liede, Lieoever 68, Haarlem, 023 5358 666 of info@campingdeliede.nl

Overnachting met tent: per persoon 5,- en per tent 4,50; toeristenbelasting
2,- per nacht

Fietsverhuur: 8,- per dag; kanoverhuur 5,- per dag; douche (5 min.) 1,- 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in