NOW-regeling voor 2.7 miljoen werknemers

0
750

In totaal hebben 140.000 bedrijven volgens het UWV gebruikgemaakt van de NOW-regeling, zodat 2.7 miljoen mensen aan het werk konden blijven: kosten 7.9 miljard euro.

De NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld voor bedrijven die door de corona-crisis in de maanden maart, april en mei een omzetverlies hadden van minimaal 20 procent. In dat geval wordt 90 procent van de loonsom vergoed. Het blijkt te gaan om 140.000 bedrijven met samen 2.7 miljoen werknemers. Niet alleen grote bedrijven zoals de KLM maakten gebruik van de regeling, maar vooral (bijna 90 procent) mkb-bedrijven met minder dan 25 medewerkers. Het gaat om een landelijke regeling, maar een flink deel van de bedrijven komt uit Groot Amsterdam. KLM is de grootste aanvrager met 331 miljoen euro steun, nog los van de 3.4 miljard euro aan leningen, die het bedrijf recent kreeg.

Horeca en detailhandel

Samen met de zorg- en cultuursector werd de horeca en de detailhandel het meest getroffen door de corona-crisis met een omzetverlies van 70 tot 80 procent. In beide sectoren kregen 25.000 bedrijven steun van de overheid. Ook de uitzendbranche maakte veel gebruik van de NOW-regeling met bijna 400.000 eigen werknemers en uitzendkrachten. Opvallend is dat het Amsterdamse GVB een voorschot kreeg van 21.2 miljoen euro. En meest opvallend is de NOW-uitkering voor het zeer winstgevende Booking.com, een Amsterdams bedrijf met 5.500 werknemers, dat bijna 65 miljoen euro ontving.

Schiphol

Op Schiphol werken bijna 70.000 mensen, vaak als uitzendkracht of flexwerker. Bijvoorbeeld in de beveiliging of bij de cateraars.  Veel van hen behielden door de NOW-regeling hun baan. FNV Luchtvaart schat dat ongeveer 20.000 mensen al maanden thuis zitten, zonder te weten of ze ooit weer aan het werk zullen gaan. Wie als uitzendkracht actief was, kreeg vaak vervangend werk aangebonden. Maar dat lukte lang niet altijd, zo vertelt Michael Prophet (63) in NRC Handelsblad. “Na tien jaar werken als uitzendkracht moest ik mij nu melden bij het UWV. Maar wie gaat mij nog bellen als bijna 64-jarige?”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in