De VoedselMarkt Zuid. © Sake Rijpkema

‘Hamsterdammers! Help onze voedselbank’. Deze ironische oproep doet de Voedselbank Amsterdam aan iedereen die de 3000 klanten van de voedselbank een warm hart toedraagt.
De voedselbank raakte afgelopen weken pijlsnel door haar voorraden heen doordat mensen massaal aan het hamsteren zijn geslagen. Vandaar dat ze Amsterdammers vraagt om geld te doneren.

De Voedselbank is veelal afhankelijk van de restpartijen van supermarkten en groothandels. Door de massale hamsterwoede hebben supermarkten echter nauwelijks voedsel over. ‘Afgelopen donderdag kwam er een bestelwagen met twee dozen met zakjes amandelen’, vertelt fondsenwerver Margje Polman Tuin. ‘Normaal gesproken zitten die wagens vol met verse producten of voedsel dat dicht tegen de houdbaarheidsdatum aan zit. Dat tekent de noodsituatie.’

Vandaar dat de voedselbank inmiddels cadeaubonnen verstrekt in plaats van voedselpakketten. Met die bonnen kunnen de klanten zelf voedsel kopen bij de winkels van Jumbo. De voedselbank is daartoe overgegaan omdat ze de veiligheid van haar klanten en vrijwilligers niet langer kan waarborgen. Klanten moeten bij de uitgiftepunten 1,5 meter afstand bewaren, zo niet dan is de voedselbank genoodzaakt de uitgiftepunten te sluiten.

De Voedselbank Amsterdam krijgt veel vragen of de uitgifte nog doorgaat, meldt de voorlichter. Voor de laatste informatie kan men op de site terecht.
Extra vrijwilligers zijn op dit moment niet nodig. De voedselbank werkt momenteel aan een klein kernteam van vaste, ingewerkte medewerkers.

Normaal houden bedrijven, scholen en supermarkten ook inzamelingsacties, maar nu het openbare leven min of meer is stilgelegd, is ook deze aanvoer tot stilstand gekomen. Andere vormen van voedselinzameling zijn ook geen optie, omdat ingezameld voedsel moet worden gecontroleerd en gesorteerd. Dat is een arbeidsintensief proces, waarbij mensen dicht op elkaar staan. Om veiligheidsredenen wil men dat de vrijwilligers niet aandoen.

Amsterdammers kunnen een stadsgenoot een week lang helpen door 10 euro te doneren. Dat bedrag staat voor de inkoopwaarde van lang houdbaar voedsel voor één persoon voor drie dagen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in