‘Grote klappen moeten nog komen’

AMSTERDAM De crisis treft de hoofdstad bovenmatig, aldus wethouder Groot Wassink.

0
668

‘De grote klappen moeten nog komen.’ Dat zei wethouder Groot Wassink (GroenLinks, Sociale Zaken) tegen de gemeenteraad op woensdag 21 oktober over de dreigende werkloosheid in de stad. ‘Amsterdam wordt bovenmatig getroffen door de crisis.’

Wie alleen kijkt naar de cijfers van de Amsterdamse bijstand zou kunnen denken dat er weinig aan de hand is. Na een beperkte stijging in het voorjaar van iets meer dan 1.500 is het aantal bijstandsuitkeringen sinds het begin van de zomer stabiel, met zelfs een kleine daling tot 40.142 per begin oktober, zo blijkt uit een overzicht van de dienst WPI. Maar volgens wethouder Groot Wassink is er wel degelijk iets aan de hand. ‘We zijn ons aan het voorbereiden op een grote golf, ook in het MKB.’ Daarbij werkt de gemeente sinds kort nauw samen met het UWV. “We willen voorkomen dat mensen in een uitkering terecht komen, of dat nu de bijstand is of de WW’, aldus Groot Wassink. Samen met een groot aantal werkgevers is door de gemeente en UWV een Regionaal Werkcentrum opgericht, met als doel werknemers voor wie ontslag dreigt zoveel mogelijk van ‘werk naar werk’ te begeleiden, zodat ze niet in een uitkering terecht komen.

Extra ondersteuning

Een tweede groep over wie de gemeente zich grote zorgen maakt, zijn de zzp-ers. Eerst even de cijfers. Amsterdam telt ongeveer 80.000 zzp-ers. Daarvan maakten vanaf 1 april 36.500 gebruik van de Tozo-1 regeling. Vanaf 1 juli geldt de Tozo-2 regeling. Daarbij kijkt de gemeente ook naar het inkomen van een eventuele partner. Met inmiddels 20.300 deelnemers loopt de Tozo-2 regeling door tot 1 april 2021. Vanaf dat moment telt het vermogen van de zzp-er mee. De gemeente wil vanaf 1 januari 2021 zzp-ers in de Tozo-2 regeling ‘extra ondersteuning gaan bieden om een realistisch toekomst perspectief te formuleren’, aldus de wethouder.

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in