UWV houdt zich niet aan privacywet

0
700

Uitkeringsorganisatie UWV houdt zich niet aan de privacywet. Te veel medewerkers kunnen persoonsgegevens van werkzoekenden inzien.

Het administratiesysteem van UWV, waarin de persoonsgegevens van alle werkzoekenden met een uitkering staan, kent grote problemen met de bescherming van de privacy. Dat schrijft dagblad Trouw naar aanleiding van een onderzoek door adviesbureau KPMG. Van bijna een miljoen mensen zijn de naam, adres, geboortedatum, nationaliteit, opleiding, burgerservicenummer en belastbaarheid te zien door medewerkers van het UWV, maar ook door gemeente ambtenaren. Opgeteld kunnen 16.000 mensen gebruikmaken van dit landelijke registratiesysteem. Dat zijn er veel te veel, vindt ook minister Koolmees (D66) van Sociale Zaken.

Datalekken

Het is al langer bekend dat er problemen zijn met het computersysteem van het UWV. Tussen 2016 en 2018 waren er datalekken bij UWV, bijvoorbeeld omdat bestanden per ongeluk onder te veel mensen werden verspreid. Die datalekken waren het gevolg van menselijk handelen, benadrukt UWV. Ze vormden wel aanleiding om enkele maatregelen te nemen en te kijken of het systeem aan vervanging toe is. In 2019 zijn daartoe de eerste stappen genomen. Maar uit het onderzoek van KPMG blijkt dat er nog veel meer werk nodig is. KPMG stelt dat het systeem op dit moment niet voldoet aan veel beginselen van de privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Tientallen miljoenen euro’s

Stapsgewijs gaat UWV een aantal technische verbeteringen doorvoeren. Op zijn vroegst wordt in 2025 het hele systeem vervangen, schrijft minister Koolmees aan de Kamer. Eerder kan niet, omdat anders de continuïteit van de dienstverlening van het UWV in gevaar komt, meldt hij. Die vervanging gaat veel geld kosten. UWV schat dat het om tientallen miljoenen euro’s zal gaan aangezien ‘het een meerjarig ICT-project wordt’, zegt een woordvoerder.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in