Goedkoop feestrecept (nagerecht)

‘Ik geniet van alle blije gezichten tijdens het etenʼ

0
686

Ambili Menon kookt vrijwillig maaltijden in de Wereldhuiskamer bij SET op IJburg. SET is een plek waar 180 jongeren, studenten en statushouders wonen tussen de 18 en 30 jaar. Wekelijks kunnen mensen mee-eten in de Wereldhuiskamer op donatiebasis. In dit buurtrestaurant eet je Italiaans, Surinaams, Antilliaans, Chinees, Syrisch, Indiaas of Nederlands. Wel even doorgeven per e-mail dat je komt.

“Ik kwam wel eens bij SET voor het Taaltheater, om mijn Nederlands te oefenen. Een jaar geleden begon ik hier met koken tijdens de coronacrisis. Dat bracht wat gezelligheid in die moeilijke periode. Toen konden de mensen hun maaltijd afhalen. De afgelopen tijd mochten we weer samen eten. SET betaalt de boodschappen.

“Iedereen zit te smullen elke week. Mensen eten hun buik overvol. Sommigen scheppen wel drie keer op. Ik kook altijd wat extra, zodat er zeker genoeg is voor iedereen. Soms kook ik samen met mijn echtgenoot, andere keren samen met een Pakistaanse vrouw die hier woont. Er komen mensen uit wel 25 verschillende culturen eten in dit buurtrestaurant. Mensen kunnen hun dieetwensen aan mij of de andere koks doorgeven. We proberen overal rekening mee te houden, van veganistisch tot notenallergie.

“Payasam is een toetje op basis van volle melk en ghee (geklaarde boter), maar je kunt het makkelijk veganistisch maken met amandelmelk en kokosvet. Je hebt er geen speciale ingrediënten voor nodig van de Indiase winkel, alles is verkrijgbaar bij de gewone supermarkt. Binnen een half uur is het klaar. Payasam maak ik vaak tijdens Indiase festivals zoals Diwali (het lichtjesfestival). Dat is nu net een maand achter de rug. Ook met verjaardagen maak ik het graag. Mijn kinderen zijn er gek op.

“Ik ben opgegroeid in Zuid-India en zes jaar geleden naar Nederland gekomen toen mijn man hier een baan vond. Het koken voor groepen heb ik van hem geleerd. Voor hem is het een manier om te ontspannen. We nodigen vaak mensen uit bij ons thuis om samen te eten. Ik geniet van alle voorbereidingen, maar het leukste moment is als ik tijdens het eten alle blije gezichten zie.”

Zie voor meer informatie over SET en de Wereldhuiskamerset-ijburg.nl

RECEPT ZUID-INDIAAS TOETJE ‘PAYASAM’

Voor 4 personen

Ingrediënten

• 1 liter volle melk

• 250 gram suiker

• 100 gram vermicelli

• 4 kardemompeulen

• 20 rozijnen

• 15 cashewnoten, fijngehakt

• 3 eetlepels ghee (geklaarde boter)

• pan met een dikke bodem

Rooster de vermicelli in de pan tot die goudbruin kleurt. Zet het opzij. Doe twee eetlepels ghee in dezelfde pan en bak de cashewnoten en rozijnen tot ze goudbruin zijn. Zet het apart in een schaaltje. Giet nu de melk in dezelfde pan. Voeg de geroosterde vermicelli toe zodra de melk begint te koken. Hou de vlam laag. Blijven roeren in de melk. Voeg de suiker toe als de vermicelli gekookt is. Blijven roeren, terwijl je het vuur gedurende 10-15 minuten laag houdt. Voeg vervolgens de geroosterde cashewnoten en rozijnen toe, en het kardemompoeder. Schakel het vuur uit en voeg de resterende lepel ghee toe. Dit toetje kan warm of koud worden geserveerd.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in