Goedkoop feestrecept (hoofdgerecht)

‘Kerst betekent voor mij liefde voor elkaar’

0
650

Sonja Hendriksma is vrijwilliger en kookt twee keer per week voor kwetsbare mensen in Amsterdam-Noord. Ze won er tweemaal een prijs mee dit jaar. In oktober was ze een van de winnaars van de Omarmprijs 2021 en in januari van de De Nieuw Amsterdam Prijs.

“Ik ben begonnen met koken vanuit huis voor twintig buurtbewoners. Inmiddels kook ik met een aantal collega’s in jongerencentrum De Valk voor circa honderd-twintig mensen. Het gaat om gezinnen, alleenstaanden en ouderen. De maaltijden zijn gratis omdat we subsidie krijgen van het stadsdeel. We koken stampotten, pasta, nasi en gebruiken veel verse groente.

“Die cheque van €2.500,- van de Omarmprijs gaan we gebruiken voor het samenstellen van de kerstboxen. In de box zit rollade, vis, sperzieboontjes met spek, groente pasteitje en koekjes. We doen dit samen met de Stadspas waardoor mensen slechts €2,- betalen. Iemand zonder Stadspas betaalt €7,-. De vaste groep mensen waarvoor ik kook, betaalt sowieso €2,-. Die cheque gebruik ik ook om onze vrijwilligers een vergoeding te betalen. We hebben tien fietsers die de maaltijden twee keer per week aan huis bezorgen en tien mensen in de keuken.

“Ik zet me graag in voor andere mensen. Dinsdag en donderdag zijn mijn kookdagen, van 09.00 tot 14.00 uur. Om de week op dinsdagavond organiseer ik een bingo voor twintig mensen die weinig hebben te besteden. Ik zorg voor hapjes, drankjes en prijzen. De hoofdprijs is een wasmand vol met eten, in deze periode stop ik de mand vol met kerstballen, kerstversiering en kerstmannetjes met muziek en ook levensmiddelen. Alle prijzen pak ik zelf in.

“December is voor mij een familiemaand. Fijn aan de ene kant en droevig aan de andere kant, want na tien jaar gaan we afscheid nemen van het graf van mijn moeder. December is ook een warme maand vol gezelligheid en vrolijke mensen. Het is ook de maand waarin ik met die kerstboxen iets extra’s voor mensen kan doen. Voor mij is de kerstgedachte: ‘Liefde voor elkaar en aandacht voor andere mensen’.

“Eerste Kerstdag vier ik thuis met mijn man. Ik maak toastjes met aal, zalm, brie en paté en soep met stokbrood en kruidenboter. Tweede Kerstdag komen onze twee zoons en gaan we gourmetten.”

RECEPT KIPPENDIJ MET APPELMOES

Voor 4 personen

Ingrediënten

• 1 kilo kippendij

• 100 gram ontbijtspek

• 1 kilo krieltjes

• 1 ui

• 1 teentje knoflook

• 500 gram sperziebonen

• 1 theelepel zout

• 1 theelepel peper

Voor de appelmoes

• 1 kilo appels

• 200 ml water

advertentie Regenboog Groep

• theelepel suiker

• mespuntje kaneel

Verwarm de oven op 180 graden. Wrijf de kippendij in met zout en peper en rol de ontbijtspek er om heen. Braadt het geheel aan en doe het daarna in een ovenschaal en zet het 1 uur in de oven. De krieltjes lekker bruin bakken met ui en knoflook. De sperziebonen koken. Voor de appelmoes: de appels schillen, in stukken snijden, daarna in water gaar koken en suiker en kaneel toevoegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in