© Sandra Hoogeboom

“Via Facebook las ik acht jaar geleden over een uitnodiging om in buurthuis Archipel gezonde hapjes te komen eten. Het ging om havermout-smoothies. We kwamen ermee in de krant en zo ontstond het idee van de gezondheids-ambassadeurs”, vertelt Zohra Moussadek uit Amsterdam-Oost.

“De gezondheidsambassadeur geeft voorlichting over gezond eten, drinken en bewe-gen. Ik geef kookles aan 55-plus-dames. Met mijn lessen sla ik twee vliegen in een klap. Ik laat die vrouwen gezond eten proeven en haal ze uit een sociaal isolement. Bij een gezonde leefstijl hoort ook dat je onder de mensen bent, want dat is goed voor de geest.”

Veel mensen hebben door de coronacrisis moeite om hun gezondheid op peil te houden, zegt Zohra. “Ze zitten door al die lockdowns thuis, bewegen minder en eten te veel. Ik zie veel mensen, volwassen en kinderen, die dertig procent in gewicht zijn aangekomen. Ongezond voedsel is overal verkrijgbaar. Bij supermarkten en snackbars koop je voor één euro snoep, chips of een zoetige drank.

Overgewicht is slecht voor je zelfvertrouwen. Veel vrouwen vertellen me dat ze niet meer gemotiveerd zijn om gezond te leven. Ik krijg te horen: ‘Ik ga lekker gebakjes eten en ook alles dat te vet en te zoet is’.”

Zohra geeft ook kookles aan ouders en kinderen op scholen: “Gezonde muffin, havermoutpannenkoek en linzen-, broccoli- en pompoensoep. Kinderen vinden de smaak van broccoli en dingen die ze nooit hebben gegeten niet lekker. Ze eten met hun ogen en neus. Ik laat ze blinddoeken en daarna mijn recepten proeven zodat ze leren om hun smaakpapillen te gebruiken. Dat werkt, de kinderen vinden het lekker. De moeders komen naar me toe voor het recept.”

Wat heb je als gezondheidsambassadeur geleerd? “Dat gezond voedsel belangrijk is. Het voorkomt allergieën, je huid wordt mooier en gaat stralen, je krijgt minder gebitsproblemen en je spieren blijven strakker.”

Heb je wel eens ongezond geleefd? “Ik ben vijftien jaar geleden wakker geschud. Ik at ongezond, mijn bloeddruk was te hoog en kreeg diabetes en moest elke dag gaan prikken. Dat was het moment om het roer om te gooien. Ik ben veel gaan bewegen en gezond gaan eten.”

Zondig je wel eens? “Ja hoor. Soms eet ik een stuk chocolade en een enkele keer een Vlaamse friet.” Welke leefstijltip heb je? “Blijf bewegen en wees je bewust van wat je eet. Bespreek je leefstijl met de huisarts en laat je waar nodig doorverwijzen naar een diëtist.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in