© Sandra Hoogeboom

“In de Westerpost las ik vijf jaar geleden over een cursus tot gezondheidsambassadeur. Ik heb me opgegeven. Tijdens tien bijeenkomsten kregen we les over gezondheid, voeding, leefstijl en geluk”, zegt Dick de Ruiter uit Amsterdam Nieuw-West.

“Als gezondheidsambassadeur ga je kijken wat er nodig is om de gezondheid van buurtbewoners te verbeteren. We organiseren gezondheidsfestivals in de Fruittuin van West. Dat is een gezellige en leerzame dag voor ouders en kinderen. We vertellen over het belang van water drinken. We serveren water, maar ook water met komkommer, sinaasappel en munt. Water met een smaakje is een goed alternatief voor vieze suikerdrankjes zoals limonade en frisdrank, en veel gezonder.

Tijdens het gezondheidsfestival is het ook mogelijk om gezonde pizza’s te bakken. Ouders zouden hun kinderen van jongs af aan zout- en vetarm eten moeten geven.

Ook geven we informatie over tanden poetsen: hoe poets je je tanden het beste en die van je kind. Wat is een goede tandpasta?”

Dick organiseert ook een trimclub bij de Sloterplas. “Iedereen kan meedoen en het is gratis. De meeste deelnemers zijn 55-plus. We doen eerst een warming-up, oefenen met gewichten en hangen aan stangen en trekken aan elastieken. Mensen komen om fit te blijven of om af te vallen. We doen het elke week een uurtje. Een van de deelnemers had last van reuma en kwam niet meer. Ik heb hem gevraagd om toch te blijven komen. Hij traint weer lekker mee en is afgevallen waardoor zijn gewrichten minder worden belast en dat is goed tegen reuma.”

Wat heb je als gezondheidsambassadeur geleerd? “Ik trim om mijn gezondheid op peil te houden. Ik deed eerst aan hardlopen en volleybal, maar dat werd te zwaar. Ik train nu minder hard.”

Heb je wel eens ongezond geleefd? “Ik heb altijd gezond geleefd, juist ook vanwege mijn werk als fysiotherapeut.”

Zondig je wel eens? “Ik drink soms een biertje, maar roken heb ik nooit gedaan. Als je aan sport doet, moet je niet roken.”

Welke leefstijltip heb je? “Het is belangrijk om je te verdiepen in wat goed voor je is. De huisarts kan je daarbij helpen en in de huisartspraktijk liggen genoeg folders over gezond leven.

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat mensen die op hun vijf-envijftigste een gezonde leefstijl hebben en voldoende spiermassa, vaker gezond oud worden. Je loopt anders een grote kans op hart- en vaatziekte, suiker en obesitas. Je eigen gezondheid creëren is de sleutel tot succes.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in