© Sandra Hoogeboom

Veronica van de Kamp (58) * secretaresse * geen betaalde baan (voltijds mantelzorger)

“Ik kom uit Ghana en woon sinds 1992 in Nederland. Als vrijwilliger werk ik ruim twintig jaar aan het verbeteren van de gezondheid van de Afrikaanse gemeenschap in Zuidoost. Ook informeer ik mantelzorgers. Via het stadsdeel heb ik tien jaar geleden bij Markant een mantelzorgtraining gevolgd. Ik ben zelf al vijfentwintig jaar mantelzorger van mijn eigen zoon.

“Als gezondheids- en mantelzorgambassadeur heb ik op Salto 2 mijn eigen televisie-programma, GAM TV. Met dit Ghanees- en Engelstalige programma informeer ik de Afrikaanse gemeenschap over gezondheid, leefstijl en mantelzorg. Ik nodig artsen en andere deskundigen uit om te praten over bijvoorbeeld obesitas, hiv, soa en seksuele gezondheid. Tijdens de uitzending laten we korte filmpjes zien waarin acteurs een probleemsituatie naspelen. Na het filmpje geven de deskundigen adviezen en tips.

“We praten op GAM TV ook over het opvoeden van kinderen. Veel baby’s zijn te zwaar omdat ze vanuit hun eigen cultuur gewend zijn om tijdens de zwangerschap te eten voor twee personen. De deskundigen leggen in mijn programma uit dat het ongezond is om tijdens de zwangerschap veel te eten.

“Op GAM TV discussiëren we ook over de man-vrouw-relatie. Een goede relatie is belangrijk voor de geestelijke gezondheid. In Ghana is het soms vooral de man die werkt en hij is het hoofd van het gezin, de vrouw gaat over het huishouden en de kinderen. De werkende vrouwen uit de Afrikaanse gemeenschap in Zuidoost zeggen steeds vaker dat de mannen moeten meehelpen in het huishouden, maar sommige mannen zijn het daar niet mee eens. Dat botst nog wel eens.‛

Wat heb je als gezondheidsambassadeur geleerd? “Dat het belangrijk is dat mensen je vertrouwen. Als gezondheidsambassadeur en presentator ben ik populair in de Afrikaanse gemeenschap. Ze kennen me en dat geeft vertrouwen, waardoor veel mensen hebben geluisterd naar mijn oproep om mee te doen aan een gezondheidsonderzoek, de Helius study. Veel mensen bleken suiker te hebben en een te hoge bloeddruk.”

Heb je wel eens ongezond geleefd? “Mijn suikergehalte bleek te hoog. Ik ben op mijn voeding gaan letten en probeer stress te vermijden. Ook eet ik minder dan vroeger en drink ik veel water.”

Welke leefstijltip heb je? “Let goed op jezelf en laat je vaccineren tegen corona.”

GAM TV op Salto 2, elke woensdag (21.00 uur) en zaterdag (16.00 uur). www.sgam.tv

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in