Deze bijzondere expositie staat geheel in het teken van één enkel dier. De Amsterdamse VOC-kapitein Douwe Mout van der Meer bracht neushoorn Clara in 1741 naar Nederland en ging daarna maar liefst zeventien jaar met haar op tournee langs steden in Europa. Clara werd de gepantserde diva van de achttiende eeuw en trok overal veel bekijks. Ze was een inspiratiebron voor schilders, tekenaars, beeldhouwers en ambachtslieden. In het Rijksmuseum zijn tot half januari interpretaties van haar te zien, onder andere in de vorm van schilderijen en tekeningen, maar we zien Clara ook op penningen en als klok.
Clara stierf uiteindelijk, waarschijnlijk aan de gevolgen van obesitas. Als Clara nu zou leven, zou de behandeling van haar als dierenmishandeling worden geschouwd.
Mensen uit de tijd van Clara hadden nog nooit een neushoorn gezien. Albrecht Dürer maakte ruim een eeuw voor Clara een iconisch geworden houtsnede van een neushoorn met een apocriefe extra hoorn tusen de schouders. Spektakelstuk van deze tentoonstelling is een schilderij van vierenhalf bij drie meter met daarop een portret op ware grote van de kunstenaar Jean-Baptiste Oudry (1686-1755).