Gemeente wil schone lei voor jongeren met schulden

AMSTERDAM - Op verzoek van GroenLinks en SP gaat het Amsterdamse stadsbestuur kijken of het mogelijk is schulden van jongeren over te nemen, zodat ze met een schone lei aan hun volwassen leven kunnen beginnen. Er komt een fonds waaraan de jongere, naar draagkracht, zijn restschuld terugbetaalt. Dat kan in geld maar ook door stage te lopen of een opleiding te volgen.

0
1445

PvdA-wethouder Marjolein Moorman (armoede en schuld) staat te trappelen om met deze proef te beginnen, zei ze in de raadscommissie Inkomen, maar ze kan nog niet zeggen wanneer de pilot begint.

In de raadscommissie werden de armoede- en schuldhulpplannen voor deze bestuursperiode besproken. Zo wil het stadsbestuur het aanvragen van armoedevoorzieningen, bijstand en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen versimpelen en de beantwoordingstermijn verkorten.

Ook wordt een aantal voorzieningen voor kinderen, zoals kindbonnen, pc-regeling en scholierenvergoeding gebundeld in een kinderkeuzepakket. Op die manier kunnen bijstandsouders zelf beslissen of ze kleding kopen of het budget liever besteden aan bijvoorbeeld bijlessen of een laptop. Er wordt overigens wel meteen 10 procent op dat budget bezuinigd.

Het stadsbestuur wil ook kijken hoe ze mensen die vanuit de bijstand gaan werken voor een armoedeval kan behoeden. Dat zou kunnen door toelagen nog een tijdje door te laten lopen, zodat ex-bijstanders een zachte landing kunnen maken. Het is complexe materie, waarschuwde de wethouder. Dus ook die regeling moet nog worden uitgewerkt.

Ondanks het ruimhartige budget voor armoedebeleid en schuldhulp (114,9 miljoen euro voor 2019) moest de wethouder hier en daar schrappen. Zo gaat Stadspas minder ov-kaartjes uitdelen. Moorman vindt dat verdedigbaar: “Arme mensen zijn niet per definitie zielig; soms kunnen ze ook de fiets pakken.” Ook de internetvergoeding verdwijnt. Moorman: “Veel bibliotheken hebben wifi spots.”

De wethouder is ‘ongelooflijk trots’ op wat de gemeente aan schuldhulp doet. “Afgelopen jaar heeft de gemeentelijke Kredietbank meer dan 50 miljoen aan schulden gesaneerd. Dat betekent dat mensen na drie jaar schuldenvrij zijn. Tachtig procent van de mensen die aan zo’n minnelijke schikking beginnen, brengt dat tot een goed einde.”

In de raadscommissie vroeg D66-raadslid Daniëlle de Jager aandacht voor de avondspreekuren van de maatschappelijke dienstverlening (Madi) waar werkenden met schulden voor een eerste afspraak terecht kunnen. CentraM heeft al zo’n spreekuur. Volgens het college lopen die avondspreekuren nog geen storm, maar volgens De Jager komt dat waarschijnlijk ook omdat er op de website van de gemeente weinig informatie over is te vinden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in