Je kunt zo veel of zo weinig aan kappersbezoek uitgeven als je wilt. Vooral oriëntaalse kappers zijn vaak verrassend voordelig, en daarvoor komen er steeds meer in Amsterdam. Er zit sowieso op iedere straathoek wel een kapsalon. Maar vind er maar eens een die op de kleintjes let én ook nog eens goed kan knippen. MUG Magazine zocht drie kappers uit, in Amsterdam-Noord, Oost en één in West. 

Tekst: Aart-Jan van Oss Beeld: George Maas/Fotonova

Bij kapsalon Jihane in Amsterdam-Noord worden dames en heren in aparte ruimtes geknipt. Bij de dames is alle ruimte om het haar te wassen, te kleuren en te föhnen. De heren zijn wat kariger bedeeld qua vierkante meters. Mannenkapper Sadki knipt elke haarsoort, van Surinaams tot Marokkaans, Hollands en Aziatisch. Zijn klanten komen overal vandaan. Sadki spreekt zelfs een mondje Italiaans omdat hij een tijdje in Italië woonde. Handig voor zijn Italiaanse klandizie. Sadki: “Onze specialisatie heet overloop, kort van opzij en ietsje langer bovenop. De klant mag kiezen welke maat opzetborstel hij wil, de 1, de 2 of de 3. Sommigen willen gewoon met de schaar geknipt worden. Dat kan ook.”

Via mond-tot-mondreclame krijgt Sadki steeds meer klandizie. Wat Sadki en zijn vrouw Anissa ook doen is haren weghalen met behulp van touw: khite is een traditionele oosterse manier van epileren. Dan komt het haar minder snel terug. Minder snel dan bij scheren en knippen. Alaa (4) wordt vandaag geknipt. Hij is het zoontje van collega-kapper Tarik die bij Sadki in de zaak werkt. Tarik en Alaa zijn drie jaar geleden uit Syrië naar Nederland gevlucht. Zijn moeder krijgt momenteel Nederlandse les en daarom is Alaa nu even bij zijn vader in de zaak.

De specialiteit van Anissa is epileren met touw, weven, föhnen, waxen. “In het weekend zit het hier hartstikke vol. Doordeweeks is het wat rustiger. Iedereen kan zijn ei kwijt tijdens de behandeling, sommigen hebben het alleen over het weer, anderen bespreken graag hun problemen met mij.”

Kapsalon Jihane Meeuwenlaan 297

Heren: €10,- Kinderen: €8,- Dames: €15,-

Onze tocht door Amsterdam op zoek naar goedkope kappers voert naar Oost. Op het Beukenplein zit kapsalon Paywast. Kapper Zana zwaait er de scepter. Elke dag kijkt hij over het levendige Beukenplein uit. Hij zag het in de afgelopen tien jaar sterk verbeteren. “Vroeger had dit plein een slechte naam. Maar dat is verleden tijd, er is meer horeca op het plein gekomen en dus meer sociale controle.”

De kapsalon van Zana is vernoemd naar zijn zoon Paywast die soms in de zaak piano speelt. Hij speelt in de top van Nederland en wint geregeld pianoconcoursen. Altijd heeft Zana in zijn zaak klassieke muziek opstaan. “Mensen komen hier voor de rust en dat geeft deze muziek”, merkt Zana hierover op. Het is zijn handelsmerk.

Klant Enrico komt al tien jaar bij Zana en is vol lof over hem: “Hij doet precies wat jij wilt. Soms moet je haar iets netter voor een feest of een diploma-uitreiking. Hij luistert heel goed naar je. Echt netjes en symmetrisch knipt hij. En het is altijd gezellig met hem. Zana haakt hierop in: “Enrico en ik hebben geen relatie als klant en kapper. Wij zijn vrienden van elkaar en elke keer borrelen er andere verhalen op. En toevallig knip ik zijn haar.”

Zana kan alle soorten haar knippen, van kroeshaar tot steil haar en krullen. Een buurvrouw steekt haar hoofd door de deuropening: “Heb je nog tijd vandaag?” Zana: “Ik ben hier tot zes uur!” Zana werkt niet op afspraak, je kunt gewoon langskomen.

Klanten luchten graag hun hart bij Zana, alles kunnen ze met hem bespreken. “Ik heb nette, rustige klanten, ik hou niet zo van druktemakers. Als die de sfeer in mijn zaak geproefd hebben, komen ze niet terug.”

Fotograaf George – zelf nogal kaal – vraagt zich af hoelang Zana met een klant bezig is want ‘ik ga al dertig jaar niet meer naar de kapper’. “Tussen de vijftien en twintig minuten per klant ben ik wel kwijt”, zegt Zana. Dus als er twee mensen voor je zijn, mag je rekenen op een dik halfuur wachten tot je aan de beurt bent.

In een vorig leven was Zana muzikant en zanger in Koerdistan, Noord-Irak. “Muziek en het kappersvak liggen vlak bij elkaar. Het is allebei kunst. Kunst zit in onze genen, mijn broer is kunstschilder en ik ben zanger en kapper.” En Zana heeft zijn genen goed doorgegeven aan zijn zoon.

Kapsalon Paywast Beukenplein 20

Heren: €15,- Kinderen: €12,- 
Alleen bij hoge uitzondering knipt Zana dames

Onze ronde door Amsterdam eindigt in West bij kapsalon Sara die gerund wordt door de Iraakse broers Shant en Ara. Als kind waren de twee al te vinden in de kapsalon van hun zus in Irak. Vanaf 1990 knippen ze haar in Nederland. En al twintig jaar op deze plek in De Baarsjes.

“In Irak hielpen we in de zaak van onze zus. Na de eerste Golfoorlog vluchtten we naar Nederland en openden een zaak in Hoorn”, legt Shant uit. Vanaf 1998 zitten ze op hun stekkie vlak bij het Mercatorplein. Klanten moesten hen eerst leren kennen. “Als je goed werk levert, blijven de mensen terugkomen en nemen ze ook anderen mee.”

Shant en Ara zijn gespecialiseerd in vrouwenhaar, maar ze knippen ook wel heren. In principe kunnen de broers alles wat uiterlijke verzorging betreft, ook make-up. Ze kregen het echter zo druk dat ze zich op een gegeven ogenblik beperkten tot het kleuren van haar. “Veel Amsterdamse vrouwen willen van donker haar naar licht haar en dat is niet echt eenvoudig. Daar hebben wij inmiddels heel veel ervaring in opgebouwd en tegelijkertijd durven wij ook veel op dat gebied.” Vanuit het hele land komen klanten naar kapsalon Sara.

Het aantal vrouwen dat de kapsalon van Shant en Ara bezoekt, is de laatste jaren flink gegroeid. “Veel jongedames durven hun haar niet heel kort te knippen. Veel kappers knippen te veel ineens eraf. Wij doen het met gevoel, houden rekening met de klant. Als iemand voor het eerst komt, stellen wij eerst vragen zodat wij goed weten wat de klant wil. Sommigen vragen om een bepaalde haardracht maar bedoelen iets totaal anders. Hun bedoeling vertalen naar hun precieze wens is ontzettend moeilijk”, legt Shant uit. “En soms vragen ze om een bepaalde kleur maar bedoelen een totaal andere.”

advertentie Regenboog Groep

Inmiddels is duidelijk gebleken dat de klanten van Shant en Ara hen blindelings vertrouwen. “In het begin keken ze altijd op de grond om te zien hoeveel we eraf hadden geknipt.” Gelukkig is dat is al lang niet meer zo. Fatima zit te wachten op haar beurt. Ze is erg in haar nopjes met de broers: “Zij doen hun werk heel goed. Ik ben bij meerdere kappers geweest maar nog nooit was ik zo tevreden als bij Shant en Ara.”

Kapsalon Sara Cabralstraat 51 
(bij Mercatorplein)

Heren: €14,- Kinderen: €12,- Dames: €20,- 
en verven vanaf €35,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in