Geef je mening over nieuwe woonregels

0
649
Aangezien de woningmarkt altijd in beweging is, wordt ook dit jaar de Huisvestingsverordening aangepast.
Voorafgaand aan het vaststellen van de nieuwe woningregels kunnen Amsterdammers hun mening geven. Dat kan tot 11 juli 2021. Een kwart van de nieuwbouwwoningen kan worden toegewezen aan bewoners van dat stadsdeel. Het moet dan wel gaan om bewoners die de afgelopen tien jaar minstens zes jaar onafgebroken in dat stadsdeel hebben gewoond.
Sinds 1 april 2021 moeten toeristische verhuurders (vakantie, bed&breakfast) zich laten registreren en dat nummer bij hun advertenties plaatsen. Zo kan de gemeente beter controleren of ze zich aan de regels houden. Vakantieverhuurders die hun woonruimte méér dan 30 dagen verhuren of de regels overtreden, worden door het verhuurplatform (Airbnb, Booking, Expedia) geblokkeerd. Doen de verhuurplatforms dat niet, dan krijgen ze een boete van € 8.700,- per overtreding. Verhuurders die de regels meerdere keren overtreden, krijgen een verhuurverbod van een jaar.
Bewoners van woningcorporaties krijgen de ruimte om zich te verenigen en een woongemeenschap te vormen. Ze kunnen dan samen nieuwe bewoners kiezen. Onderwijzers, zorgmedewerkers en politieagenten zijn belangrijk voor de stad, maar door de overspannen woningmarkt vinden ze moeilijk een woning. Mensen die in het onderwijs en in de zorg werken krijgen al voorrang, maar het stadsbestuur wil daar nu ook de politie aan toevoegen.
Gezinnen met kinderen krijgen voorrang bij het verdelen van rolstoelwoningen met drie of meer kamers. Tot slot behouden starters hun plek op de Amsterdamse wachtlijst voor woonwagens als ze tijdelijk in een andere gemeente wonen of studeren. Ook de positie van spijtoptanten wordt verbeterd.
Bovenstaande is een samenvatting. Meer informatie over de voorgestelde nieuwe regels is hier te vinden. U kunt er ook reageren op de voorstellen.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in