Fors steunpakket voor zelfstandigen

0
727

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam gaat een ‘fors steunpakket’ uitrollen om zelfstandigen te steunen in de coronacrisis als aanvulling op de Tozo-regeling. Amsterdam telt naar schatting 89.000 zelfstandigen.

Amsterdam kent relatief veel zelfstandigen die werkzaam zijn in de sectoren die hard worden getroffen door de coronacrisis, zoals kunst- cultuursector, toerisme, taxivervoer en de horeca. Hierdoor is het beroep op ondersteuningsmaatregelen van de overheid, zoals de Tozo-regeling, in Amsterdam relatief groter dan in de rest van het land. Amsterdam telt ongeveer 89.000 zelfstandigen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de inkomsten uit het eigen bedrijf. Op dit moment maken 20.000 zelfstandigen gebruik van de Tozo-regeling. Om mensen weer perspectief te bieden en de bestaanszekerheid van zelfstandigen en ZZP-ers te versterken is de gemeente Amsterdam voornemens een fors steunpakket uit te rollen.

Onvoldoende perspectief

Het plan is afkomstig van wethouder Groot Wassink (GroenLinks) van Sociale Zaken. ‘De coronacrisis treft zelfstandigen in de stad ongekend hard. Dankzij de Tozo-regeling is er gelukkig snel financiële hulp geboden, maar dit biedt nog onvoldoende perspectief voor de middellange termijn. Daarom wil Amsterdam meer doen.’ Met het ‘actieplan Veerkracht’ wil de gemeente perspectief en ondersteuning geven aan zelfstandigen.

Actieplan Veerkracht

De aanpak voor zelfstandigen bestaat uit drie delen: begeleiding naar werk, hulp bij schulden en ondersteunen van het bedrijf. De gemeente begeleidt al veel Amsterdammers in een uitkeringssituatie naar werk. De Tozo- ondernemers voor wie een (bij)baan perspectief biedt kunnen rekenen op dezelfde begeleiding. Ook wordt gekeken naar het verminderen van de schuldproblematiek. En tenslotte worden ondernemers waar nodig ook ondersteund in hun bedrijfsvoering. Met coaches wordt gekeken hoe reëel de toekomst van een onderneming is en welke hulp kan worden geboden om te zorgen voor een meer inkomen uit de eigen onderneming. Het actieplan Veerkracht kost in 2021 ruim 7 miljoen euro.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in