Basisinkomen of basisbaan?

0
708
@ Pejo

AMSTERDAM – Hoe ziet een rechtvaardige bijstand eruit? Dat was de vraag van het Kerstdebat 2020 in Utrecht. Het ging vooral over de vraag wat wenselijker is: een basisinkomen of een basisbaan. De stemmen staakten.

Ongeveer 250 deelnemers volgden online het Kerstdebat 2020. Met als hamvraag hoe een rechtvaardige bijstand eruit ziet. Met aan het woord onder meer de wethouders Rutger Groot Wassink (Amsterdam) en Carine Bloemhoff (Groningen), prof. Evelien Tonkens en VVD-Kamerlid Judith Tielen. Een van de stellingen was dat basisbanen de bijstand rechtvaardiger maken: Basisbanen zijn banen voor mensen die langdurig langs de kant staan, bijvoorbeeld gefinancierd door uitkeringen om te zetten in loon. Denk aan extra hulp in de klas aan kinderen met een ‘rugzakje’, of extra hulp bij dagelijkse niet-medische handelingen als maaltijden ronddelen in de ouderenzorg. Zijn basisbanen een rechtvaardiger alternatief dan basisinkomen?

Dure hobby

Uit een peiling onder de deelnemers bleek dat basisbanen en basisinkomen ongeveer evenveel stemmen kregen. Maar basisbanen zijn op dit moment voor een gemeente ‘een dure hobby’, zo bleek uit een toelichting door wethouder Groot Wassink van Sociale Zaken. Bij de Amsterdamse Werkbrigade werken ongeveer 500 personen, en die banen zou je kunnen aanduiden als basisbanen. Omdat via de Participatiewet bijna alleen het loon wordt vergoed is zo’n Werkbrigade voor de gemeente behoorlijk kostbaar, aldus Groot Wassink.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in