Flinke boetes op gesjoemel met sociale huurwoningen

AMSTERDAM De gemeente Amsterdam gaat nauwer samenwerken met woningcorporaties om woonfraude met sociale huurwoningen aan te pakken. Vanaf januari kan de gemeente forse boetes opleggen.

0
1293

De gemeente Amsterdam gaat intensiever samenwerken met woningcorporaties om woonfraude met sociale huurwoningen te bestrijden. Vanaf januari kan de gemeente forse boetes uitdelen die kunnen oplopen tot ruim 20.000 euro. Corporaties kunnen, net als voorheen, een huurcontract beëindigen.

Aanleiding voor de intensievere samenwerking is onder meer het nieuws eerder dit jaar dat ook professionele bendes betrokken zijn bij zogenoemde inschrijvingsfraude met sociale huurwoningen, aldus een woordvoerder. Maar daarnaast zijn er ook mensen met een sociale huurwoning die ergens anders gaan wonen en hun woning illegaal onderhuren. Ook komt het voor dat mensen wietplantages in hun woning onderbrengen of er prostitutie bedrijven.

Team

De woningcorporaties ontbonden in 2017 in totaal 911 huurcontracten wegens fraude. In 2018 waren dat er 821. Handhavers van de corporaties en de gemeente gaan nu vanaf januari in een team samenwerken. Doorverhuren zonder huisvestigingsvergunning wordt beboet met €3.250. Als een doorverhuurder binnen drie jaar weer in de fout gaat, is de boete €5.000. Bij doorverhuren met winst bedraagt de boete meteen €13.500 voor de eerste keer en bij herhaalde overtreding €20.500.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in