Jongeren duiken dankzij Young Adult weer met de neus in de boeken. 
Op 17 mei zet de OBA dit genre in de schijnwerpers.

Tekst: Jos Verdonk Beeld: OBA

Young Adult is behalve ‘newspeak’ Engels de verzamelnaam voor boeken die geschreven zijn voor adolescenten vanaf vijftien jaar tot begin twintig. De OBA wijdt daar een speciaal evenement aan: het OBA YA Festival. Dat klinkt hip en happening en is dat ook: er zijn workshops, optredens, standjes, gadgets, weggeefacties en een speciaal theaterprogramma.

Jessica van der Sluis is organisator van het festival. “Je hoort veel over ontlezing, maar er is ook een tegenstroom: jongeren die wél van lezen houden, elkaar vinden op sociale media zoals Instagram en daar tips uitwisselen over nieuwe boeken. Er zijn ook veel jongeren die zelf schrijven of die ambitie hebben. Maar hoe vind je een uitgever? Voor al die jongeren en zulke vragen is er het OBA YA Festival.”

En niet alleen voor hen. Van der Sluis: “Als je in een klas vraagt wie van lezen houdt, steken gemiddeld vijf van de vijfentwintig leerlingen hun hand op. Wij willen met dit festival ook die jongeren te bereiken die zeggen niet van lezen houden. Dat doen we via de scholen: lezen is meer dan alleen dat saaie, platte boek. Er schuilt zoveel achter: als je een goed boek te pakken hebt, is dat een beleving die je wilt delen met anderen. Tegenwoordig worden boeken opgestuurd in verrassingsboxen en is er merchandise in de vorm van tassen, mokken, boekenleggers, poppetjes en etuis. Die worden al door liefhebbers verzameld. Op bookstagram-accounts brengen vooral lezeressen hun boeken en boekenkast zo mooi mogelijk in beeld.”

Op professionele, gelikte sites als Zonenmaan.net en Adorablebooks.nl recenseren jongeren YA-romans en gaan ze met elkaar in discussie. Emmy van Zon en Maan geeft op het festival een workshop over het maken van illustraties aan de hand van boekenquotes. De vier jongedames achter Adorable Books leren jongeren hoe ze een aansprekende blog kunnen schrijven.

En dan is er nog de workshop van de Rotterdamse Chinouk Thijssen. Deze creatieve zzp’er is tekstredacteur, bookblogger op YouTube en schrijver van columns over ondernemen en YA-thrillers. Vorige maand verscheen Fataal spel, een spannende roman over twee zussen. Als de jongste wordt ontvoerd, stuurt haar kidnapper opdrachten naar de oudste. Die moet ze uitvoeren om haar zusje levend terug te zien. “Ik ga uitleggen hoe ik zelf een boek schrijf en wat mijn voorbereidingen zijn. Ik begin met het bedenken van een plot en de belangrijkste personages, nog voor ik het eerste hoofdstuk schrijf. Dat geeft houvast en daarmee voorkom je dat je later vastloopt.”

Succes is Chinouk Thijssen niet aan komen waaien. “Niet elke schrijver heeft gelijk een succesverhaal. Fataal spel is mijn eerste boek bij een traditionele uitgeverij. Daarvoor heb ik boeken uitgebracht bij print on demand-uitgevers. Ik heb er twaalf jaar over gedaan om dit te bereiken! Mensen willen heel graag maar geven te snel op. Ik wil jongeren motiveren om juist door te gaan!”

OBA YA Festival: donderdag 17 mei, 14.30-18.00 uur, Centrale OBA, Oosterdokskade 143. Toegang ‘festivalzone’: gratis. Toegang workshops en voorstelling: €5,- (met OBA-pas) of €10,-. Lidmaatschap OBA is voor iedereen t/m 18 jaar gratis!

OBA geeft 5 kaartjes weg! Eentje hebben? Mail uiterlijk 10 mei naar educatie@oba.nl o.v.v. ‘young adult’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in