Extra geld voor noodhulp bij gebitsproblemen

AMSTERDAM De gemeente geeft een half miljoen euro voor noodhulp bij tandartskosten.

0
1297

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft een half miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp bij tandartskosten.

Hiermee kunnen naar verwachting 800 Amsterdammers met gebitsproblemen, die zo’n behandeling zelf niet kunnen betalen, worden geholpen. Het gaat om een eenmalige subsidie aan het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA). Het fonds haalde in oktober vorig jaar voor die noodhulp 15.000 euro aan donaties op bij particulieren. De gemeente doet daar nu een half miljoen bij.

‘Een slecht gebit kan voor veel persoonlijk leed zorgen’, zegt wethouder Marjolein Moorman (armoede). Ze vindt het belangrijk dat ook mensen die het niet kunnen betalen goede mondzorg krijgen, ook al heeft ze liever dat het kabinet tandartszorg in het basispakket opneemt.

Directeur Marita Tolman van het FBNA legt uit dat geen geld hebben om naar de tandarts te gaan tot schrijnende situaties kan leiden. “We kennen mensen die structureel met pijn rondlopen en daar dagelijks pijnstillers voor slikken. Soms gaan ze de deur niet meer uit, van de pijn of uit schaamte.”

Met een slecht gebit maak je ook minder kans bij sollicitatiegesprekken, want als je tanden mist, zie je er minder representatief uit. Dat kan weer tot sociaal isolement leiden. Vandaar het belang van noodhulp. Wie daar een beroep op wil doen, kan zich tot zijn of haar hulpverlener of klantmanager wenden. Op de website van het FBNA staat via welke organisaties je hulp kunt aanvragen of welk spreekuur je kunt bezoeken als jouw organisatie er niet bij staat.

Het fonds moedigt tandartspraktijken aan om zich bij het fonds aan te sluiten, als ze bereid zijn een aantal mensen gratis of tegen gereduceerd tarief te behandelen. Tolman: “Hoe lager de kosten zijn, hoe méér mensen wij kunnen helpen.”
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in