Tekst Trudy Admiraal | Beeld Sodis Vita

In de vroege uurtjes, ’s ochtends tussen half 7 en 9 uur, houdt Erick Morsen (47) nog het meest van zijn baan. Erick, reiniger bij de afdeling Schoon van de Gemeente Amsterdam, legt uit: “Als wij om half 7 met onze veegwagen in hartje stad komen, liggen er overal lege blikjes, bekers, papier, hamburgerdoosjes, noem maar op. Mensen gooien van alles op de grond, vooral in het Centrum als ze uitgaan. We willen dat afval weg hebben voordat de winkels openen. Als we om 9 uur koffiepauze hebben, zie je het verschil al. De straten zijn weer spik en span. Dat geeft een goed gevoel!’’

Maar ook de rest van de dag geniet Erick van zijn werk. “Ik hou van de stadsdrukte. Je begint in een lege stad en op een gegeven moment zie je de mensenstroom groeien. Dat is mooi. Mijn ploeg veegt rond het Centraal Station, op het Rokin, Damrak, Dam, Rembrandtplein en op de Wallen.”

In het oude Amsterdam kom je veel toeristen tegen. Erick: “Toeristen zijn goed voor de economie toch? Ik vind het gezellig, maak graag een babbeltje en soms speel ik voor gids. Dan vragen ze me de weg en door dit werk ken ik de stad inmiddels als mijn broekzak.” Hij lacht: “Vroeger moest ik opzoeken hoe ik ergens moest komen, maar nu heb ik geen navigatie meer nodig. Ik ken elke steeg.”

Erick werkt nu drie jaar bij de afdeling Schoon als flexkracht via Olympia. “Ik heb hiervoor vijftien jaar bij een papiergroothandel gewerkt. De zaak ging failliet. Via via hoorde ik dat er een vacature was bij Schoon. Toen ik solliciteerde, wist ik nog niet precies wat het werk inhield. Ik ben iemand die het moet ervaren.” Maar na één dag op de veegwagen wist hij het: “Ze krijgen me hier nooit meer weg. Je bent buiten en hebt veel vrijheid. De sfeer onder de collega’s is leuk en het werk maakt me trots.”

Als Erick met de veegwagen op pad is, werkt hij in een ploeg van vijf man. Met een bezem vegen ze het afval in een rechte lijn zodat de veegmachine er gemakkelijk overheen kan.”

Soms wordt hij ingeroosterd om afvalbakken te legen. “Er staan in het centrum 345 groene perscontainers. Het afval wordt automatisch naar beneden gedrukt. Dat werkt op zonne-energie.”

Als uitzendkracht krijgt Erick een weekplanning. Er zijn verschillende werktijden: van 06.30 tot 15 uur, van 9 tot 17.30 uur en van 15 tot 23.30 uur. Erick: “Lekker afwisselend. Ik werk soms ook in het weekeinde. Dan vind je de meeste troep. En hoe mooier het weer, hoe vuiler. Ach ja, zo zijn de mensen. Ze zitten wat te drinken en laten de blikjes staan. Ik moet bekennen dat ik dat vroeger ook deed. Nu niet meer, ik gooi alles netjes in de vuilnisbak.”

met medewerking van Olympia

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in