Tijdens de Ramadan kun je in Slotermeer gratis Iftar-feestmaaltijden ophalen die zijn gemaakt van gered groente en fruit.

Binnen in de kas in Slotermeer lijkt het zonnetje extra hard te stralen. De geuren van kruiden en gezellig geklets vullen de ruimte. Midden in de kas staat een grote pan met harira op het vuur. Met daarboven Nadia Sbai, die zich bemoedert over haar soep. Samen met twee andere buurtkoks en de organisatoren is ze bezig met het voorbereiden van gratis verspillingsvrije Iftar-maaltijden.

Op 12 april is de Ramadan begonnen. Duizenden islamitische Nederlanders zitten nu in een periode van inkeer, vrijgevigheid en saamhorigheid. Hoewel de Ramadan bekend staat als een periode van matiging, neemt voedselverspilling juist tijdens deze periode toe. In islamitische landen belandt naar schatting eenvijfde deel van de Iftar (het feestmaal waarmee de dagelijkse vasten worden verbroken) in de vuilnisbak. Er wordt uitgebreid gekookt tijdens de Iftar en dat is wel eens te veel. Ook hier in Amsterdam, wordt altijd nog te veel voedsel verspild. Zo verspilt een gemiddelde Amsterdammer maar liefst 41 kilo voedsel per jaar.

Om meer aandacht te creëren voor dit probleem en voor meer verbinding in de buurt te zorgen, organiseert Cascoland in samenwerking met Stichting IMD elke dinsdag tijdens de Ramadan een gratis reeks aan verspillingsvrije Iftars. Mensen uit de buurt kunnen de iftars in tijdsloten ophalen. Met de mensen die wat minder goed ter been zijn, houdt de organisatie ook rekening. ‘De jongens van stichting IMD, brengen de Iftars corona-proof rond in de buurt. Ook halen ze een groot deel van de vergeten groenten en fruit op bij de markt en lokale ondernemers, die gebruiken we weer in de gerechten,’ vertelt Anna Kooi. Ze is een van de organisatoren en is zelf ook chef-kok.

‘Elke week zijn er andere buurtkoks bezig met het maken van een feestmaal, zo zorgen we voor meer verbinding in de buurt en komen er veel culturen aan bod!’ Voor vanavond bereiden ze drie gangen voor. Aicha is verantwoordelijk voor het voorgerecht. Ze maakt Zaalouk en Taktouka met rijst en granaatappel. Nadia bereidt het hoofdgerecht. Zij is mede-initiatiefnemer van het project. Ze maakt harira volgens haar moeders recept. Harira is een goed gevulde Marokkaanse soep die traditioneel tijdens de Iftar wordt gegeten. ‘Ik hou van koken en ik help graag anderen. Omdat ik zelf ook meedoe aan de Ramadan leek het mij leuk om hieraan mee te werken.’ Hoewel omringd door al dat lekkere eten weet ze zich goed in te houden. ‘Ik doe al lang mee aan de Ramadan dus ik ben wel wat gewend. En proeven hoef ik ook niet te doen, ik heb al heel vaak harira gemaakt. Dit is het recept van mijn moeder met deze soep ben ik als het ware opgegroeid’, vertelt ze trots.

Gratis

De harira pruttelt door. Ook Anna komt even langs om te checken of alles goed gaat. ‘Kan ie wat harder?’, vraagt Nadia terwijl ze wijst naar het gaspitje. ‘Ja hoor, je moet gewoon goed draaien’, zegt Anna, terwijl ze het gas hoger zet. Samen kijken ze tevreden naar de pruttelende soep. De gerechten zijn gratis op te halen. Wel stellen we een donatie op prijs, vertelt Mara Lin Visser. Ook zij zit in de organisatie. ‘Dat hoeft niet per se een geldbedrag te zijn. Ook boodschappen zoals suiker, bloem, peulvruchten, rijst, couscous of specerijen stellen we erg op prijs. Zo geef je eigenlijk een klein deel van het feestmaal cadeau aan een ander. Niemand is natuurlijk iets verplicht en als je niks kunt geven dan is dat helemaal niet erg.’

‘Om half 8 komen de eerste mensen hun eten ophalen. Vandaag hebben we rond de veertig mensen die langskomen. Aanmelden kan tot de dag van tevoren zodat we genoeg tijd hebben om alles goed voor te bereiden.’ Dat kan via deze link Daar kun je ook een donatie achterlaten.

Josta maakt vandaag het toetje: fiadoe, een Surinaamse feesttaart. Josta ook wel ‘Jos’ heeft in Suriname een koksopleiding gevolgd en komt sinds de winter bij Cascoland. ‘Ik hoorde over dit initiatief, het is in mijn buurt en ik dacht koken is echt mijn ding dus ik doe gewoon lekker mee’, vertelt Josta lachend. ‘Ik heb gekozen voor de fiadoe, omdat het een feesttaart is en we maken natuurlijk een feestmaal voor de mensen dus daar hoort ook een feestelijk toetje bij!’ Terwijl Josta zich probeert te concentreren op haar taak, wordt ze verstoord door een gek geluid: een van de kippen (die hebben ze hier aan de van Moerkerkenstraat) is gaan nestelen in de kast. ‘Ze gaat een ei leggen denk ik, daarom zoekt ze een fijne plek.’ Fiona, een van de organisatoren, lacht er om. ‘Misschien kan dat ei zo lekker vers in de taart Jos!’ Josta gaat onverstoorbaar verder met haar fiadoe.

Foto Erik Veld

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in