@ Sandra Hoogeboom

Sophia A-Tjak-Hiwat (66) komt uit Suriname en is geboren en getogen op het platteland. Ze verhuisde op haar vijftiende naar Nederland. Ze heeft een eigen cateringbedrijf en is voorzitter van Stichting Congada. Ook helpt ze kwetsbare vrouwen en organiseert ze cursussen Samen koken in Amsterdam-Zuidoost en Diemen. 

Amsoi met zout vlees, gedroogde garnalen en varkensstaart was als kind mijn favoriete gerecht. Amsoi is een goedkope groente omdat het snel en overal groeit. We aten het minimaal een keer per week. Het lijkt op andijvie, heeft een heerlijke geur en kan als gezouten amsoi lang worden bewaard.”

“We waren thuis met dertien kinderen. Iedereen moest van mijn moeder leren koken, ook de jongens. Het hoorde bij de opvoeding dat je meekeek en meehielp met koken. Er was een kookrooster en degene die kookte moest ook serveren. Mijn broer Alfred wilde altijd eerder aan de beurt zijn. Het viel op dat hij het vlees altijd zo eerlijk verdeelde en dat hij zelf maar een klein stukje op zijn bord nam. Totdat we ontdekten dat op zijn bord onder de rijst nog drie tot vier stukken vlees lagen.

“We aten in de voormiddag warm eten nadat de scholen uit waren. Het was het hoogtepunt van de dag voor ons gezin omdat we dan met z’n allen waren. Samen eten is belangrijk, het bindt mensen. Ons gezin was arm maar warm. Op het platteland was het heel normaal om eten te ruilen. Dat komt omdat veel Surinaamse groenten zoals sopropo, antroewa en bitawiri bitter smaken, dat is voor kinderen moeilijk om aan te wennen. Ik hield niet van pompoen en poe, dat lijkt op een komkommer en is waterig.

“Amsoi eet ik nog steeds een keer in de veertien dagen, ook mijn kinderen en kleinkinderen zijn er dol op. Ik kook nog steeds voor grote groepen en maak graag traditionele Surinaamse soepen zoals okersoep, casavesoep, gritibanasoep, bravoesoep, soatosoep, Chinese tayersoep en pindasoep. De lekkerste is de pindasoep met groene bakbanaan en pindakaas.”

Stichting Congada is te vinden op Facebook

Recept Pindasoep met Tom Tom van Sophia (maaltijdsoep voor 6 eters)

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 2 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote gesneden ui
  • selderij fijn gesneden,
  • prei fijn gesneden
  • 4 maggi blokjes
  • zwarte peper (een beetje)
  • 1 madame Jeanette peper (niet tot einde meekoken want anders te pittig)
  • 15 piment-balletjes
  • 5 blaadjes laurier
  • 1 theelepel suiker
  • kipstukjes (naar behoefte)
  • kippepootjes (naar behoefte)
  • 2 groene bakbananen en 1 rijpe bakbanaan
  • 2 potten huismerk pindakaas

Bereidingswijze

Breng alle ingrediënten voor de soep in een pan aan de kook, behalve de bakbananen en de pindakaas. Voeg na een half uur de pindakaas toe en laat alles nog een half uur koken. Kook ondertussen de bakbananen, stamp ze fijn en draai er balletje Tom Tom van. De piment-balletjes zijn alleen voor de smaak en zijn niet bedoeld om op te eten (dus voor het eten uit de soep halen). Als de soep te dik is geworden dan wat extra water toevoegen en misschien nog een maggiblokje naar smaak. De pindasoep serveer je met de Tom Tom en eventueel met rijst voor een volle warme maaltijd. Ook superlekker met stokbrood.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here