Tekst Marianne Goet | Beeld Sandra Hoogeboom

Tussen het geluid van boren en schuurmachines door vertelt Bas van Dorp, voorman in de houtwerkplaats van Pantar, rustig over de mooie kanten van zijn werk. Om hem heen zijn jongeren bezig met schuren, lakken en zagen.

Zelf kan Bas zijn eerste dag bij Pantar nog goed herinneren. Ook hij kwam timide die werkplaats binnen. Het jarenlange thuiszitten had zijn zelfvertrouwen geen goed gegaan. Hij deed vrijwilligerswerk, maar hij kwam nergens aan de bak. Het gevoel dat hij geen perspectief in de maatschappij meer had, maakte hem depressief.

Zelfvertrouwen

Maar hier in de houtwerkplaats van Pantar kwam ook voor hem de omslag. Door het werk groeide zijn zelfvertrouwen en kreeg hij de kans om de voorliedenopleiding te doen. Nu begeleidt hij schoolverlaters, stagiaires en statushouders in hun ontwikkeling.

“Het leukste vind ik het psychologische aspect van de functie. Klaar staan voor mensen en een luisterend oor bieden als dat nodig is. Maar daarnaast ook vakvaardigheden aanleren, want het werk moet wel aan de kwaliteitseisen van onze klanten voldoen.”

Statushouders

Bas vertelt betrokken over de statushouders, voornamelijk Eritreeërs, die hij begeleidt. “Ze zijn gemotiveerd. Maar ik zou het die groep gunnen dat ze de taal sneller kunnen leren. We zijn voor de houtwerkplaats op zoek naar een Eritrese tolk, zodat de communicatie beter gaat. Dan kunnen de statushouders straks misschien makkelijker die arbeidsmarkt op. Ik weet hoe goed het voor je zelfvertrouwen is om uiteindelijk een baan te hebben.”

Ingrediënten

Een mooi product leveren in een goede sfeer en zien dat mensen weer een stukje verder zijn gekomen, op welk gebied dan ook. Dat zijn voor Bas de ingrediënten voor een geslaagde werkdag. Zelf blijft hij zich ook ontwikkelen.”Ik leer hier van vakmensen timmermansvaardigheden en van mijn teamleiders hoe ik conflicten beter kan hanteren. Ik ben zo blij dat ik uit die uitkering ben gekomen en hier mijn plek heb weten te vinden. Het moeilijkste is die eerste stap zetten, maar de beloning die je jezelf geeft is groot.”

met medewerking van Pantar

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in