Tekst Jos Verdonk | Beeld Erik Veld

Dewi en Shurendy hebben een negen-tot-vijfbaan. Elke vrijdag- en zaterdagavond melden ze zich om negen uur ’s avonds op het Rembrandtplein. Om vijf uur ’s ochtends zit hun dienst er weer op en gaan ze naar huis.

Dewi en Shurendy zijn host op het Rembrandt- en Thorbeckeplein en omgeving. Met hun collega’s zorgen ze ervoor dat de pleinen en omliggende straatjes veilig zijn voor bezoekers en ondernemers. In hun felrode outfits zijn ze de gastvrouwen en -heren van het levendige uitgaansplein, dat ze als hun eigen huiskamer beschouwen. De hosts worden getraind en aangestuurd door Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA), in opdracht van de gemeente Amsterdam.

“Niet iedereen is geschikt om host te zijn”, vertelt Daphne Split van Olympia. “Je moet stevig in je schoenen staan. Als host zorg je voor een goede sfeer, verwelkom je de bezoekers en informeer je hen over alles wat er te doen is op en rondom het plein. Soms krijgen hosts ook met lastigere situaties te maken zoals opstootjes of een (beginnende) ruzie, maar deze situaties weten ze met hun positieve aanpak vaak op tijd te sussen. 

Op vrijdag- en zaterdagnacht van -negen uur ’s avonds tot vier uur
’s nachts mag je op het Rembrandtplein niet fietsen. De hosts verzoeken de fietsers al bij de hekken om af te stappen en hun fiets daar te parkeren. Zo blijft het plein veilig. Dewi: “Wij proberen problemen op te lossen met een glimlach. We vinden het leuk om je welkom te heten op het plein en een gesprekje met je aan te knopen.”

Shurendy: “Als je in een bepaalde situatie naar iemand toeloopt en hem of haar een hand geeft, helpt dat al. We geven mensen ook tips over waar je lekker kunt eten of dansen. We kennen het plein als onze broekzak!”

Shurendy: “In het begin vond ik het spannend, maar door dit werk bouw je mensenkennis op en handel je beter in situaties. Als jij het leuk vindt om met mensen te werken is host de perfecte baan voor je!”

Olympia werft en selecteert hosts. Je mag geen strafblad hebben, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is noodzakelijk. Als je door de selectie komt, krijg je uitgebreide trainingen over communicatie, sociale vaardigheden, EHBO (waaronder het herkennen van verschillende soorten drugs en alcohol) en omgaan met emoties en geweld.

De pilot Gastvrij en Veilig Rembrandtplein begon drie jaar geleden als een experiment om dit uitgaansgebied ’s nachts veiliger te maken en was een initiatief van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan. Ieder weekend zijn er ’s avonds en ’s nachts zo’n achttien gastheren en gastvrouwen op het plein aanwezig. Sinds 1 januari is het niet langer een pilot: de gemeente heeft groen licht gegeven om de rode brigade definitief op het plein te houden.

met medewerking van Olympia

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in