Stress vanwege een gedeeld adres

Gemeentelijk Ombudsman Arre Zuurmond van de Metropool Amsterdam schrijft maandelijks over problemen waar burgers tegenaanlopen in hun contact met de overheid

0
1864

Mila, een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen, is wanhopig. Een jaar na haar scheiding raakt ze ook haar baan kwijt. Als ze een bijstandsuitkering aanvraagt, gaat de gemeente er tot haar verbazing van uit dat ze een gezamenlijke huishouding voert. Het blijkt om haar buurvrouw te gaan die op dezelfde verdieping woont maar in een eigen appartement. Als de sociale dienst (WPI) op huisbezoek komt, ziet die dat Mila echt alleen met haar kinderen woont en wordt haar uitkering toegewezen. Maar daarmee is nog niet alles opgelost. Vanwege haar lagere inkomen vraagt ze huurtoeslag aan. Ook de Belastingdienst denkt dat ze samenwoont. Zij willen haar helpen, maar dan moet ze bewijzen aanleveren, zoals een verhuurdersverklaring. Die krijgt ze niet van de verhuurder, omdat hij daar het nut niet van inziet. 

Mila vraagt bij Burgerzaken om een eigen adres maar de gemeente
beslist direct dat dit niet kan. Een half jaar later is ze nog niets verder en vraagt mij om hulp. Ze heeft al maanden de huur niet meer kunnen betalen. Er is een incassobureau ingeschakeld. 

Ik vraag de gemeente bij haar langs te gaan om te bekijken of ze een eigen adres kan krijgen. Dan ziet de gemeente dat Mila en haar buur dezelfde toegangsdeur hebben als de bedrijfsruimte onder hun appartementen. Daardoor hebben ze hetzelfde adres. 

Als Mila een eigen adres krijgt, kan de Belastingdienst alsnog haar toeslagen berekenen. Gelukkig wil die er spoed achter zetten. Het incassobureau is ook bereid de vordering aan te houden. Met hulp van haar vader lukt het Mila de huur net op tijd te voldoen. Zo komt er voor Mila een eind aan een stressvolle periode.

Dit was allemaal niet nodig geweest als de constatering van de sociale dienst was gedeeld met Burgerzaken en Burgerzaken iets minder formeel naar de situatie had gekeken.

Arre Zuurmond, Ombudsman Metropool Amsterdam.
Bel 020-625 9999 of neem -contact op via www.ombudsmanmetropool.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in