‘De stad moet inzetten op buurtplatforms’

1
985

door Mike Brantjes

We hebben als buurtorganisatie Hart voor de Kbuurt de afgelopen vier jaar van het gemeentebestuur de ruimte gekregen om te experimenteren met participatie en democratie in de K-buurt in Zuidoost. Tegelijk was het een constant gevecht om financieel het hoofd boven water te houden. Dat is een situatie die we niet nog jaren kunnen volhouden. Die strijd om te overleven, heeft ons op het idee gebracht van het buurtplatformrecht. Veel Amsterdamse buurten zijn hierover enthousiast.

Het buurtplatformrecht geeft buurten niet alleen het recht om zichzelf te organiseren, maar ook om duurzaam financieel te worden ondersteund. Elke buurt in Amsterdam moet het recht krijgen op een buurtverbeterplatform, waardoor de gemeenschap een stem krijgt en buurtbewoners samen dingen kunnen doen.

Sociaal weefsel

Buurtplatforms zijn het samenwerkende netwerk van actieve bewoners en organisaties per buurt, zeg maar de samenwerkingsrotonde van de buurt. Het platform weet wat er leeft in de buurt en is daarmee een waardevolle bron van goede beleidsinformatie en een goed geïnformeerde gesprekspartner van de gemeente. Ze houden in de gaten hoe beleidsplannen in de buurt uitpakken. Buurtplatforms hebben, hoe divers ze ook zijn, met elkaar gemeen dat ze een waardevolle bijdrage leveren aan het sociaal weefsel in onze diverse stad.

We weten dat de stad het in de komende collegeperiode met minder geld moet doen. De gemeente staat voor een grote bezuinigingsoperatie. Buurtplatformrecht levert een flinke besparing op:

– we verbinden woningcorporatie, onderhoud en gemeente, dat scheelt tijd en geld.

– we lossen problemen in de buurt direct op en wachten niet tot de gemeente met een speciaal coördinator komt.

– gemotiveerde buurtbewoners zijn de ogen en oren van de buurt en zijn goedkoper dan ambtenaren.

– we zetten ons in voor probleemjongeren en motiveren ze om zich in te zetten voor de samenleving, dat voorkomt dat ze afglijden in de criminaliteit.

Buurtbewoners als buurtprofessionals, die samen kennis opbouwen en een echt aanspreekbuurt voor de buurt zijn. Dat vraagt voldoende budget van de gemeente. Waar sommigen ons misschien als kostenpost zien, zal het buurplatformrecht de gemeente juist kosten besparen door minder ambtenaren, uitkeringen en jeugdzorg.

We vragen de onderhandelende partijen het volgende op te nemen in het coalitieakkoord:

– dat de stad actief inzet op een goed functionerend buurtplatform in elke buurt.

– dat het buurtplatformrecht zal worden ingevoerd.

– dat er een aparte subsidievorm komt voor het buurtplatformrecht.

– we willen de komende college-periode toewerken naar vijftig buurten met een buurtplatform; we verwachten dat er per buurt per jaar gemiddeld 100.000 euro nodig is; totaal 5 miljoen per jaar.

We zien dat de gemeente Amsterdam vaak activiteiten van bovenaf bedenkt waaraan buurtbewoners mogen deelnemen. De gemeente gaat hiermee voorbij aan wat bewoners zelf willen organiseren. We zeggen: draai het om: wees blij met actieve buurtbewoners die zichzelf organiseren. We vragen de gemeente de buurtplatforms te helpen. Elke buurt is anders, het ene platform wil overlegpartner zijn bij de ontwikkeling van een gebied, de andere vindt de organisatie van een buurtfeest belangrijk, weer een andere deelt liever gratis voedselpakketten uit of wil een buurtkrant.

Ondertussen bouwen we aan een coalitie van actieve buurten in Amsterdam. 10 juni hebben we overdag, samen met LSA, de  landelijke vereniging van actieve buurten, een bijeenkomst daarover in de K-buurt.

Mike Brantjes, Coalitie van actieve buurten Amsterdam

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. deze orginisatie hart voor de k buurt, wil de huurders van de 4 torenflats dwingen via misinformatie om van het gas af te gaan, dus een koude woning en douce zijn dan gegarandeerd, het gaat dus niet langer om de mensen maar om doelen en de grote bedrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in