De maand MUG
MUG houdt je wakker

Hard bijstandsbeleid Rotterdam wordt milder

ROTTERDAM – Wethouder Richard Moti (PvdA) van Werk & Inkomen versoepelt, met steun van de Rotterdamse gemeenteraad, het harde bijstandsbeleid van het vorige college. NRC Handelsblad meldt dat bijstandsgerechtigden niet zomaar een verplichte tegenprestatie – zoals het prikken van zwerfafval – moeten leveren maar een ‘zinvolle’, die aansluit bij hun vaardigheden. Moti kondigde eerder al aan het harde bijstandsbeleid van het vorige college los te laten.
De SP kreeg bij de behandeling van de begroting voor 2019 steun voor een motie die de gemeente oproept om empathischer en met meer vertrouwen als schuldeiser op te treden tegenover inwoners met schulden. Rotterdam volgt hiermee een trend die in meer steden zichtbaar is. Zo kondigde de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (PvdA) begin november aan zich te willen aansluiten bij de Schuldeiserscoalitie, die een manifest heeft opgesteld om welwillender met schuldenaren om te gaan.
Een opmerkelijk voorstel van PvdA en 50Plus redde het in Rotterdam ook. Het college gaat onderzoeken of er tot 3.000 tijdelijke woningen gebouwd kunnen worden. Net als in Amsterdam en eigenlijk de hele Randstad kampt ook Rotterdam met toenemende woningnood.

Rechtsbijstand voor minima kan wel wat minder, vindt Dekker

Wie geen geld heeft, hoeft van VVD-minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (sic) straks ook niet meer te rekenen op rechtsbescherming. Het stelsel van rechtsbijstand gaat wat hem betreft op de schop. Zomaar naar de rechter om bijvoorbeeld tegen een beslissing van de gemeente te procederen moet maar eens afgelopen zijn. Dekker vindt dat vooral mensen met een laag inkomen hun problemen zelf maar oplossen, met wat hulp van maatschappelijk werkers en bemiddelaars. Minister Dekker vindt de kosten voor rechtsbescherming te hoog zijn geworden. ‘Ons huidige stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand staat echter onder druk. De toegang tot het recht is daardoor op termijn niet langer gewaarborgd. Het beroep op gesubsidieerde rechtsbijstand is de afgelopen 17 jaar gestegen met 42 procent. Internationaal gezien zit Nederland met de uitgaven aan gesubsidieerde rechtsbijstand aan de top’, aldus Dekker in zijn toelichting. Ter verdediging van zijn bezuinigingsvoorstellen ziet de minister bovendien dat juridische procedures problemen van mensen vaak helemaal niet oplossen. En dan is er nog het onvolprezen internet. Daar zijn genoeg juridische websites te vinden waar de zelfredzame minima informatie kunnen vinden… als ze een beetje slim en bovenal geletterd zijn. De rol van advocaten wordt in het nieuwe stelsel kleiner. Ze worden als het ware een van de mogelijke hulpverleners bij een (juridisch) conflict, niet meer de vanzelfsprekende. In het strafrecht, bij asielzaken en bij gedwongen opnames blijven advocaten wel standaard een rol spelen. Dekker licht zijn plannen toe in een brief aan de Tweede Kamer.

Parkeergeld omhoog maar Tesla-rijder blijft zwaar gesubsidieerd

AMSTERDAM – Het tarief om in Amsterdam op straat te parkeren, gaat in april 2019 flink omhoog. In het centrum van €5,- naar €7,50 per uur. In een aantal wijken buiten het centrum tikt de verhoging nog meer aan, tot wel 100 procent, van €3,- of €4,- per uur naar €6,- in bijvoorbeeld De Pijp en delen van Oud-West. Amsterdam-Centrum wordt daarmee bijna net zo duur als Londen en veel duurder dan Parijs en Berlijn. Autorijden voor u te duur? Probeer dan een elektrische auto van uw werkgever los te peuteren. De Volkskrant controleerde of De Telegraaf gelijk had met de stelling dat een Tesla zwaar wordt gesubsidieerd. En ja, dat klopt. Een Tesla van zo’n €130.000,- slurpt weliswaar geen benzine of diesel maar wel zo’n €70.000,- aan belastinggeld. En of zo’n zware Amerikaan op stroom nou echt zo goed is voor het milieu? In elk geval niet als je in de buurt van een kolencentrale woont.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in