De Duurzame 100 van Noord: duurzaam bemiddelen

Veel Amsterdammers willen duurzaam zijn maar weten niet goed hoe. Om die reden hebben duur­zame zzp’ers in Amsterdam-Noord een netwerk opgericht en 'De Groenste kaart' uitgebracht.  Tekst Arnoud van Soest   Beeld Erik Veld

0
1434
Tabitha van den Berg van Mediation Amsterdam | @Erik Veld
Tabitha van den Berg van Mediation Amsterdam | @Erik Veld

Tabitha van den Berg bemiddelt bij conflicten tussen bedrijven en tussen werkgevers én werknemers. Met twee collega’s richtte ze Mediation Amsterdam op, dat is gehuisvest in een gebouw voor ondernemers, met uitzicht op het IJ. “Bij een conflict zit je vaak in een tunnel en dan helpt zo’n weids uitzicht wel,” zegt ze wijzend op de pont naar het KNSM-eiland die bij haar voor de deur aanmeert.

Als student vond ze duurzaamheid al belangrijk. “Als we naar afspraken of congressen gaan, nemen we als het even kan het openbaar vervoer.” En het kantoor is met tweedehands spulletjes ingericht. Van den Berg: “Deze kasten waren over bij een bibliotheek, de stoelen komen van Marktplaats en de bureau’s komen van iemand die met zijn kantoor stopte. De printer is zuinig met inkt en energie en de cartridges kun je opnieuw vullen. Oh ja, en als we hier een training geven, halen we brood bij de bakker om de hoek en we zorgen dat melk en ham biologisch zijn.”

Daarnaast is ze actief voor de Duurzame 100 van Noord. Zo maakte ze zowel in 2017 als in 2018 met een groep vrijwilligers een groene kaart van Noord, die in een oplage van 5.000 is verspreid. Van den Berg: “Ik denk dat heel wat mensen wel duurzaam willen zijn maar niet weten hoe. Met de kaart willen we lokale, groene en duurzame initiatieven zichtbaar maken. Op de kaart zie je waar je terecht kunt voor duurzame verf, waar een groene kapper zit die niet met chemicaliën werkt, of waar je een biowinkel of volkstuinen kunt vinden. Het brengt mensen op ideeën en het helpt je om duurzame keuzes te maken.”

De Duurzame 100 van Noord

Nathalie van Loon organiseerde vier keer de Warmetruiendag, de grootste klimaatactie van Nederland. Ruim 200.000 Nederlanders doen er jaarlijks aan mee. In Amsterdam-Noord brengt Van Loon ondernemers bij elkaar die groen en duurzaam werken. “Je moet als zzp’er niet alles zelf willen doen. Waarom zou je iets maken waar een ander veel beter in is? Een goed netwerk is super belangrijk, juist ook voor ondernemers met een minimuminkomen. Je leert elkaars expertise kennen en zo ontstaan er steeds meer initiatieven.”

Ze begon vijf jaar geleden met het organiseren van ‘open koffies’, waar een netwerk van duurzame ondernemers uit is voortgekomen: de Duurzame 100 van Amsterdam-Noord. “We hebben nu al twee keer in oktober een Groenste Dag van Noord gehouden, om Noorderlingen te laten zien wat er in Noord aan duurzaamheid gebeurt. Twee zzp’ers lieten bijvoorbeeld zien hoe je van oud plastic nieuw plastic maakt.”

Van Loon denkt dat de meeste mensen wel willen, maar niet goed weten hoe ze hun bedrijfje kunnen verduurzamen. Hoe ze bijvoorbeeld aan duurzaam verpakkingsmateriaal kunnen komen. “Door samen een activiteit te bedenken voor zo’n Groenste Dag ontstaat er soms een klik, zo van: met jou wil ik samenwerken. En dan kom ik weer op het belang van netwerken, want op internet kun je veel informatie vinden, maar je leert het meest als je samen iets doet.”

 

De groenste kaart is bij Lokaal Spaanders op het Zonneplein en bij de openbare bibliotheek Waterlandplein af te halen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in