De Duurzame 100 van Noord: de doe-het-zelf uitvaart

Veel Amsterdammers willen duurzaam zijn maar weten niet goed hoe. Om die reden hebben duur­zame zzp’ers in Amsterdam-Noord een netwerk opgericht en 'De Groenste kaart' uitgebracht.  Tekst Arnoud van Soest   Beeld Erik Veld

0
1618
Richard van Roessel helpt bij het organiseren van een persoonlijke, én duurzame uitvaart. | @Erik Veld
Richard van Roessel helpt bij het organiseren van een persoonlijke, én duurzame uitvaart. | @Erik Veld

Richard van Roessel is een uitvaartbegeleider met ideeën voor een persoonlijke en duurzame uitvaart. ”Je hoeft niet altijd naar een uitvaartcentrum. Je kunt ook een informeel samenzijn houden in de voetbalkantine waar de overledene graag kwam. Dan kun je daarna de kist met een klein groepje bekenden naar het crematorium brengen. En je hoeft niet altijd het hele pakket van een uitvaartverzekeraar af te nemen zoals de man in het zwarte pak, de rouw- en volgauto en de dragers. Je kunt veel zelf doen, zoals thuis opbaren. Op die manier kun je de prijs van een uitvaart laag houden.”

Van Roessel wil ook duurzaam zijn. “Als je het stoffelijk overschot op een metalen koelplaat legt, die koelt tot min 18 graden, voelt de hand van de overledene heel koud aan. Dat is niet prettig.” Terwijl je de kist ook kunt koelen met schalen met graszoden. “Dat is natuurlijker en als de graszoden uit je eigen tuin komen is het nog persoonlijk ook.” En dan heb je nog BIO-SAC200, zakjes met actieve koolstof, die de ontbinding remmen. “Ik werk veel samen met Uitvaarthuis De Haan, dat een hybride rouwwagen heeft.” Kortom, er kan veel meer dan veel mensen denken. Je kunt iemand ook in een fietskar naar zijn laatste rustplaats brengen of een grote mand van riet gebruiken in plaats van een kist van eikenhout. “Je mag ook een opbaarplank gebruiken, zolang het lichaam maar bedekt is.”

Hoe dan ook, de klant beslist. “Ik voer veel wilsgesprekken over hoe mensen hun uitvaart willen hebben. Laatst sprak ik iemand die de nabestaanden op roze koeken wil trakteren. Was-ie gek op. Dan zou ik kunnen zeggen: daar zit zoveel suiker in, dat moeten we niet doen. Maar ja, als die man dat nou graag wil!”

www.maestro-uitvaarders.com

De Duurzame 100 van Noord

Nathalie van Loon organiseerde vier keer de Warmetruiendag, de grootste klimaatactie van Nederland. Ruim 200.000 Nederlanders doen er jaarlijks aan mee. In Amsterdam-Noord brengt Van Loon ondernemers bij elkaar die groen en duurzaam werken. “Je moet als zzp’er niet alles zelf willen doen. Waarom zou je iets maken waar een ander veel beter in is? Een goed netwerk is super belangrijk, juist ook voor ondernemers met een minimuminkomen. Je leert elkaars expertise kennen en zo ontstaan er steeds meer initiatieven.”

Ze begon vijf jaar geleden met het organiseren van ‘open koffies’, waar een netwerk van duurzame ondernemers uit is voortgekomen: de Duurzame 100 van Amsterdam-Noord. “We hebben nu al twee keer in oktober een Groenste Dag van Noord gehouden, om Noorderlingen te laten zien wat er in Noord aan duurzaamheid gebeurt. Twee zzp’ers lieten bijvoorbeeld zien hoe je van oud plastic nieuw plastic maakt.”

Van Loon denkt dat de meeste mensen wel willen, maar niet goed weten hoe ze hun bedrijfje kunnen verduurzamen. Hoe ze bijvoorbeeld aan duurzaam verpakkingsmateriaal kunnen komen. “Door samen een activiteit te bedenken voor zo’n Groenste Dag ontstaat er soms een klik, zo van: met jou wil ik samenwerken. En dan kom ik weer op het belang van netwerken, want op internet kun je veel informatie vinden, maar je leert het meest als je samen iets doet.”

 

De groenste kaart is bij Lokaal Spaanders op het Zonneplein en bij de openbare bibliotheek Waterlandplein af te halen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in