D66’er zorgt voor spanning

Oud-politicus Boris Dittrich schreef het geschenkboek Barst, dat je cadeau krijgt bij besteding van €12,50 aan Nederlandstalige boeken tijdens de Spannende Boeken Weken. Tekst: Aart-Jan van Oss, Beeld: Ed van Rijswijk

0
1430

Het is bijna zomer. En wat voor boeken lees je het liefst op strand, terras of zonnig balkon? Thrillers natuurlijk! Iedereen die tijdens de Spannende Boeken Weken van 6 tot en met 24 juni voor €12,50 aan Nederlandstalige boeken besteedt, krijgt het geschenkboek Barst van oud-politicus Boris Dittrich cadeau.

In de 96 pagina’s tellende mini-thriller vlecht Dittrich twee verhaallijnen door elkaar. In het Vondelpark wordt het lijk van een jongeman gevonden. De politievrouw die het moordonderzoek leidt, speelt de hoofdrol. Aan haar de taak om uit te vinden wie de man is en waarom hij is vermoord. De andere verhaallijn gaat over een op The Voice of Holland of Idols lijkend tv-programma waarin meisje Lilian Lely alle sympathiestemmen krijgt omdat ze op tv vertelt over haar aan kanker stervende moeder, waardoor ze doordringt tot de finale. Op zekere dag krijgt ze een brief van iemand die zegt dat hij haar geheim kent en als Lilian hem niet wil ontmoeten, onthult die persoon haar geheim. Wat die twee verhaallijnen met elkaar te maken hebben, lees je in Barst.

Vóór zijn Tweede Kamerlidmaatschap voor D66 werkte Dittrich jarenlang als advocaat en strafrechter. Door zijn werk raakte hij geïntrigeerd door de psychologische drijfveren achter misdaad. Uit datzelfde werk haalt hij nog steeds inspiratie voor zijn thrillers. Vier heeft hij er inmiddels op zijn naam staan. Zijn derde, W.O.L.F., uit 2016, over extremisme in zijn huidige woonplaats Berlijn, werd uitgeroepen tot beste Nederlandstalige thriller in de VN Detective & Thrillergids.

“Toen ik rechter was, was ik ook fractievoorzitter van D66 in stadsdeel Zuid. Ooit liep ik stage bij de politie omdat ik wilde weten wat de burgers van Zuid meldden, wat hun échte problemen zijn. Bij dat politiebureau kwam een paniekerig telefoontje binnen van een mevrouw die tijdens het uitlaten van haar hond in het Vondelpark een lijk had gevonden. Met twee agenten zijn we het park ingedoken. De vondst van dat lichaam heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik dacht toen al, als ik ga schrijven wil ik hier iets mee. En zo begint Barst dan ook. De rest is fictie.”

Tijdens zijn lange vluchten over de hele wereld voor zijn werk als mensenrechtenactivist bij Human Rights Watch, maakt Dittrich aantekeningen voor zijn boeken, die hij later ’s avonds in het hotel na zijn werk uitwerkt. “Ik heb mijzelf daarin getraind. Als ik op Schiphol aankom, begin ik al inspiratie te krijgen. Het is een automatisme geworden. Heerlijk om in een vliegtuig te zitten, mijn schriftje te pakken en dingen op te schrijven.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in