Corona treft veel kwetsbare Amsterdammers

0
832

De Regenbooggroep heeft tijdens de coronacrisis vorig jaar veel kwetsbare Amsterdammers kunnen helpen, blijkt uit het jaarverslag van die organisatie.

De Regenbooggroep, met 1.200 vrijwilligers de grootste vrijwilligersorganisatie van Amsterdam, beheert acht inloophuizen, waar mensen terecht kunnen voor eten, schone kleren en ‘wat liefde en aandacht’. Aan het begin van de de coronacrisis organiseerde De Regenboog noodopvang in sporthallen samen met het Leger des Heils en HVO-Querido. Vijfhonderd daklozen konden er tot rust komen.

Hulp voor zzp’ers

Coördinator Renske Licht van de Regenboog organiseerde tijdens de coronacrisis hulp voor zzp’s die in de problemen waren geraakt. Ze ontdekte dat veel mensen die geen opleiding hebben of de taal niet goed spreken zijn gaan zzp’en omdat ze geen baan kunnen vinden. Als er dan iets misgaat, omdat ze bijvoorbeeld niet weten dat ze aangifte omzetbelasting moeten doen, volgt er al snel een boete die ze niet kunnen betalen. Dat kan weer tot huurachterstand leiden. Vrijwilligers van De Regenboog bieden dan hulp door rekeningen uit enveloppen te halen en te lezen en contact te leggen met de schuldhulpverlening. Licht: ‘Als je niets doet, blijft die schuldenberg je een leven lang achtervolgen.’

Tijdens de coronacrisis mochten hotels geen toeristen ontvangen. Regenboogmedewerkster Tessa Zaaijer sloot met zes hotels een schappelijke deal waardoor 160 Amsterdammers, die wèl een inkomen hebben, maar geen woning, tijdelijk een hotelkamer konden huren. Op die manier waren ze niet meer van andere mensen afhankelijk.

Belmaatjes

Door corona kwamen Amsterdammers in de dagopvang in de knel omdat de opvang dicht was. Ze misten een praatje maken. Voor hen zette De Regenboog haar belmaatjes in. Zo belde vrijwilliger Manon regelmatig met Renate, die op een hartoperatie wachtte en absoluut niet met het coronavirus besmet mocht raken. Dat maakte haar eenzaam. Soms belde Manon als ze aan het fietsen was: ‘Hé Renate, ik ben nu bij de plas; ik zie de vogels laag over het water vliegen’.

Wie wil weten wat De Regenbooggroep doet, van buddy’s voor mensen in psychische nood tot een project waarbij Amsterdammers iemand in huis nemen, zonder dat ze op hun uitkering worden gekort, kan het rijkelijk geïllustreerde en beknopte jaarverslag 2020 hier lezen.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in