Bouw betaalbare woningen komt op gang

0
650

Na jarenlange stagnatie begint de bouw van betaalbare sociale huurwoningen in Amsterdam weer op gang te komen. In de eerste helft van dit jaar is de bouw van 1.570 sociale huurwoningen gestart.

Met de bouw van middenhuurwoningen, waar  de stad ook een tekort aan heeft, wil het nog niet erg vlotten. Dat blijkt uit een tussentijdse rapportage van de gemeente.
Met die 1.570 huurwoningen, waarvan de huurprijs tot € 737,- gaat, ligt Amsterdam op koers om de ambities te halen 2.500 sociale corporatiewoningen per jaar te bouwen. Daarmee is, na 25 jaar, de afbraak van het aantal sociale corporatiewoningen een halt toegeroepen en kan de voorraad weer stijgen.

Vertraging

De bouw van middeldure huurwoningen, met een huurprijs van € 721,- tot € 950,-, heeft echter een behoorlijke vertraging opgelopen. Oorzaak zijn het coronavirus, bezwaarprocedures en leveringsproblemen in de bouw. Inmiddels is met de bouw van 78 middeldure huurwoningen begonnen, maar dat moeten er uiteindelijk 10.000 worden. In Zuidoost (Amstel III, Arenagebied en Bijlmer Centrum) moeten alleen al 1.300 middeldure huurwoningen verrijzen. Verwacht wordt dat een groot deel daarvan in 2021 in aanbouw kan worden genomen.

Het stadsbestuur wil de komende jaren gemiddeld 7.500 woningen per jaar bouwen, maar de corona-crisis heeft voorlopig roet in het eten gegooid. Het is dus de vraag of genoemde aantallen de komende jaren kunnen worden gehaald. Het Amsterdamse stadsbestuur doet er echter alles aan om het tempo er in te houden. Daartoe is een Doorbraakteam Woningbouw opgericht. Dit team van experts moet met concrete oplossingen komen om woningbouwprojecten vlot te trekken als ze dreigen vast te lopen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in