‘Blijf bij acute problemen niet weg van de eerste hulp‘

0
940

Veel afspraken voor zorg die ziekenhuizen en klinieken kunnen uitstellen, zijn de afgelopen weken afgezegd. Inmiddels zijn overal weer initiatieven om de ‘gewone’ zorg weer op gang te brengen, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op haar website. Sinds 12 maart hebben huisartsen 360.000 minder verwijzingen gedaan naar het ziekenhuis. Ook zijn er 290.500 eerdere verwijzingen waarvoor nu geen afspraken zijn gemaakt, aldus de NZa.

Ook bij Amsterdamse ziekenhuizen is de invloed van de crisis op de zorg voor niet-corona-patienten groot, bevestigen Amsterdam UMC (AMC en VUmc) en het OLVG. Bij AMC en VUmc is ruwweg de helft van de zorg voor ‘gewone’ patiënten in het gedrang gekomen, aldus een woordvoerder. “De indruk is dat de gewone zorg weer langzaam op gang komt en dat dit doorzet.” In Amsterdam UMC zijn speciale covid-afdelingen, een deel daarvan wordt ‘afgeschaald’, aldus een woordvoerder eind april. Maar die kunnen zo weer in gebruik worden genomen als covid-afdeling als de stroom patiënten weer toeneemt.

“We maken een duidelijk onderscheid tussen acute zorg en zorg die je kunt uitstellen, bijvoorbeeld een nieuwe heup. De acute zorg is altijd doorgegaan”, aldus de woordvoerder. Er kan minder worden geopereerd omdat bijvoorbeeld medewerkers van de operatiekamer nu ook op de ic worden ingezet. Ook merkten AMC en VUmc dat mensen het ziekenhuis mijden uit angst corona op te lopen. Bij de acute harthulp en de spoedeisende hulp kwamen minder mensen met andere klachten dan covid. “Mensen blijven behalve uit angst ook weg omdat ze denken dat het druk is. Dat is niet altijd terecht.” Na een oproep in de media aan mensen met acute gezondheidsproblemen om toch vooral te blijven komen, was het daarna een stuk drukker bij de acute harthulp, aldus de woordvoerder. “We blijven mensen oproepen te komen als het moet.”

Reguliere zorg

Ook het OLVG heeft mensen die acute problemen hebben, en geen covid, met klem opgeroepen wel naar de eerste hulp te komen. Bij het OLVG worden alle operaties en afspraken die geen spoed hebben uitgesteld. Alle spoedzorg en semi-acute zorg gaat door. “Bijvoorbeeld bevallingen of spoedeisende hulp: zorg bij hartaanvallen, oncologische zorg met spoed etcetera.” Honderden medische medewerkers van andere afdelingen ondersteunen nu de covid-afdelingen. “Onze zorg gaat nu uit naar het opvangen van covid-patiënten. “We zijn ons aan het voorbereiden om de reguliere zorg weer uit te breiden”, laat een woordvoerster weten (23 april-red.).

De NZa heeft van de overheid de opdracht gekregen om de regie te nemen om de zorg voor mensen zonder corona door te laten gaan. ‘Niet alle patiënten kunnen weer tegelijk voor reguliere zorg in het ziekenhuis terecht, vanwege de uitbraak van het corona-virus. Daarom wordt de zorg gefaseerd opgestart’, aldus de NZa op haar site. Er moet volgens de instantie een goede afstemming zijn tussen de zorg voor corona-patiënten en de reguliere zorg. En voor patiënten die het meest urgent zijn, wordt het eerst een behandelafspraak gepland. Elf regio’s (Regionale Overleg Acute Zorg) gaan samen met de zorgverzekeraars en de regionale zorgaanbieders regelen dat de ‘gewone’ zorg in ziekenhuizen weer in fases kan doorgaan.

Kijk voor actuele info: amsterdamumc.nl en olvg.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in