Bijstandsbond werkt aan zwartboek ‘kwijtschelding’

De Amsterdamse Bijstandsbond roept minima op om hun ervaring te delen met de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Daarmee gaat nog veel mis, constateert de bond.

0
2273

AMSTERDAM – Dat de Belastingdienst medeschuldig is aan de groeiende schuldenproblematiek, is publiek geheim. Ook bij de Amsterdamse Bijstandsbond komen veel klachten binnen, met name over de gemeentebelastingen. ‘De regels voor kwijtschelding zijn veel te streng’, schrijft de bond aan zijn leden. Voor de bond aanleiding om mogelijk klachten te verzamelen en in een klachtenboek te bundelen. 

De opkomst voor de bijeenkomst over belastingkwijtschelding op woensdagavond 13 februari is mager – Ajax speelde tegen Real Madrid. Wel aanwezig in het Dijktheater aan de Da Costakade zijn twee ambtenaren van de Amsterdamse Belastingdienst. Voor elke klacht van de Bijstandsbond over de aanvraag voor kwijtschelding hebben de ambtenaren een uitleg.

“Burgers moeten een waslijst aan documenten aanleveren om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van gemeentebelastingen”, luidt een van die klachten. “En als er ook maar één formuliertje ontbreekt, wordt de aanvraag afgewezen.” Dat blijkt te kloppen, zo geven de belastingambtenaren toe. Er is een landelijk inlichtingenbureau dat alle aanvragen voor kwijtschelding controleert. Als er ook maar één foutje in de aanvraag staat, volgt automatisch een afwijzing. “Dan moet er een nieuw verzoek worden ingediend voor een meer persoonlijke behandeling”, aldus de ambtenaren.

Een belangrijke klacht is ook de trage behandeling van de aanvragen. Oorzaak: een nieuw computersysteem. “Over een half jaar zijn alle achterstanden weggewerkt”, stelden de belastingambtenaren gerust.

Klachtenboek

Voorzitter Piet van der Lende van de Bijstandsbond gaat door met het verzamelen van klachten over kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. “We gaan een klachtenboek samenstellen en aanbieden aan de politiek.”

Daarvoor roept hij al zijn leden op om hun ervaringen te delen bij het aanvragen van kwijtschelding. Ook gaat de bond bijeenkomsten organiseren voor ervaringsdeskundigen.
Stuur uw reacties naar info@bijstandsbond.org.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in