Bijstand daalt licht, Tozo aantallen stijgen

AMSTERDAM Het aantal aanvragen voor de Tozo-regeling stijgt in Amsterdam.

0
546

Het aantal bijstandsuitkeringen daalt licht naar 40.881. Maar het aantal aanvragen voor de Tozo3-regeling stijgt naar 23.179.

Het zijn opvallende cijfers van de dienst WPI over onder meer de bijstand en de Tozo-regelingen. Opvallend omdat het aantal bijstandsuitkeringen al drie weken achtereen daalt. In de maand maart 2020, dus net voor de crisis, bedroeg het aantal uitkeringen 38.636, om daarna in een jaar te stijgen met 5.5 procent tot ongeveer 41.000. Maar de laatste drie weken daalt het aantal weer licht naar 40.881, vooral door een grotere uitstroom dan gemiddeld.

Tozo-regelingen

Bij de Tozo-regeling voor zzp-ers zien we een ander beeld: daar stijgt het aantal aanvragen voor de Tozo3-regeling naar 23.179. In de Tozo1-regeling ging het nog om 41.390 aanvragen, maar deze regeling is inmiddels afgesloten. Bij Tozo3 telt ook mee wat een eventuele partner verdiend, dat was bij Tozo1 nog niet het geval. De Tozo3-regeling kan worden beschouwd als een bijstandsregeling voor zzp-ers. Deze regeling loopt af op 1 juli 2021. Dan is er ook nog de zogenoemde Tonk-regeling (Tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten). De gemeente ontving 1.771 aanvragen, waarvan er inmiddels 514 zijn toegekend.

Regionaal Werkcentrum

Er zijn ook cijfers vrijgegeven over het Regionaal Werkcentrum (RWC). Deze organisatie probeert werkloosheid te voorkomen door werknemers die met werkloosheid bedreigd worden tijdig over te plaatsen naar een nieuwe werkplek. RWC is sinds de zomer 2020 werkzaam, maar de behaalde cijfers zijn mager, zeker als je bedenkt dat ook Schiphol en de KLM gebruik maken van het RMC. Tot nu toe zijn er 156 plaatsingen gerealiseerd. Dat zijn nog geen grote aantallen, vond ook wethouder Groot Wassink enige tijd geleden. “Amsterdam was een van de eerste pilots in Nederland. We komen nu pas echt op stoom.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in