© George Maas/Fotonova

De Weggeefwinkel van Monique Egberts is er voor mensen met een kleine beurs of een groot hart, of met allebei. Iedereen is welkom. En die Amsterdammer die dat regenpak heeft voor Pascal al helemaal. (Openingstijden onderaan dit bericht)

Het is even zoeken en ploegen door het zand dat nijvere bouwvakkers hebben opgeworpen. De Weggeefwinkel van Monique Egberts ligt nou eenmaal niet in een mondain winkelcentrum, maar in een doodgewone straat in Amsterdam-Noord. “Maar wees niet bang”, stelt ze ons gerust, “straks ziet het er allemaal weer mooi uit!” Onlangs opende de winkel van Monique opnieuw zijn deuren. Dat gebeurde officieus en voor een enigszins select gezelschap, met QR-codes en de nodige voorzichtigheid, maar ook met een lekker hapje en een drankje.

Monique heeft de Modevakschool gedaan en in talloze kledingwinkels gestaan voor ze in de bijstand terechtkwam. Ze merkte al snel dat thuiszitten niets voor haar was. “Vijf jaar geleden ben ik begonnen in de Weggeefwinkel van Buurthuis de Driehoek, ook hier in Noord. Eind 2018 besloot ik mijn eigen pad te volgen. Ik ben voor mezelf begonnen met een Weggeefwinkel in de Beemsterstraat, samen met vrijwilligers. Ik werk nieuwe mensen in en spring af en toe bij.” Met haar initiatief wonnen Monique en haar dames in oktober 2019 de Omarmprijs van de gemeente Amsterdam.

Maar toen stak de pandemie een stok in het wiel. De Weggeefwinkel moest dicht, wat Monique de tijd gaf om een nieuwe locatie te zoeken. “In de Beemsterstraat hadden we maar veertien vierkante meter. Hier hebben we 72 vierkante meter. In deze ruimte mochten huurders zonder berging hun fiets stallen, maar er werd nauwelijks van gebruikgemaakt. Van deze ruimte mogen wij van woningcorporatie Stadgenoot in ieder geval tot volgend jaar september gratis gebruikmaken en hopelijk wordt het daarna nog verlengd.”

Het concept van Weggeefwinkel Bakkum-straat is vrij eenvoudig. “Particulieren, maar ook bedrijven en instanties kunnen spullen komen brengen. Er is altijd wel iemand die iets kan missen. Dat kan kleding zijn, schoenen maar ook speelgoed of huishoudelijke artikelen. We accepteren alles, behalve meubels en witgoed, want die nemen te veel ruimte in beslag. En voor boeken zijn er al kastjes langs de weg. Elke bezoeker mag hier één keer per week twee volle boodschappen kleding en andere spullen komen halen. Alleen voor elektronische apparatuur en andere kostbare goederen vragen we een klein bedrag. Voor de rest is alles gratis. Mensen kunnen dan zelf hun tas vullen en zijn daar dan heel blij mee!”

Behalve voor buurtbewoners is er in de Weggeefwinkel iets bedacht voor daklozen. “We maken zorgpakketjes voor deze mensen. De inhoud daarvan wisselt nogal en is afhankelijk van wat we binnenkrijgen, maar denk aan een paar warme sokken, ondergoed, een tandenborstel en tandpasta, een aansteker en voor de dames een pakje maandverband. Mensen die dakloos zijn, kunnen gewoon om zo’n pakketje vragen in onze winkel.”

De winkel, die een soort woonkamer moet worden van de buurt, biedt niet alleen mensen met weinig inkomen de gelegenheid om aan noodzakelijke spullen te komen. Het is ook een plek waar buurtbewoners kunnen re-integreren en de taal leren. “Door met mensen te babbelen leer je vanzelf Nederlands. We doen dit met zo’n vijftien vrijwilligers van allerlei nationaliteiten, die werken in blokjes van twee uur. Zo is het voor de moeders die hier werken net te doen. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, ook naar heren. Dan kunnen we straks meer uren open zijn.”

Hulp

Ook voor buurtbewoners zonder middenstandsaspiraties is er van alles te doen in de winkel. “We kunnen elke hulp gebruiken. Onze aardige buurman Pascal kwam vragen om een regenpak. Toen hij zag dat wij bezig waren tapijttegels te leggen, is hij gelijk gaan helpen. Hij is deze week elke ochtend langsgekomen om de randjes te snijden en te leggen.” Monique heeft nog een tip voor de komende feestdagen. “Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest. Dus ga voor de kerst lekker opruimen en breng de spullen die je niet meer nodig hebt bij ons of geef ze aan een andere Weggeefwinkel. Wat is er mooier dan wat je niet meer nodig hebt aan een ander te gunnen?”

Weggeefwinkel Bakkumstraat, Bakkumstraat 41, Amsterdam-Noord.

Vanaf maandag 10 januari weer open voor bezoekers. (Openingstijden: maandag-zaterdag 10.00-17.00 uur.) Vandaag (28 december) kunnen mensen spullen doneren, vermeldt de Facebookpagina.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in