‘Bankslapersregeling’ voor economisch daklozen

AMSTERDAM GroenLinks heeft een voorstel gedaan voor het invoeren van een briefadres voor economisch daklozen in Amsterdam.

2
1683

Zonder briefadres geen uitkering en geen baan. Dat moet anders, vindt raadslid De Jong (GroenLinks). “Er moet een bankslapersregeling komen voor economisch daklozen.” De gemeenteraad beslist daar op 10 juni over.

Wethouder Kukenheim heeft positief gereageerd op een voorstel van GroenLinks-raadslid Dorrit de Jong. Die pleit voor een pilot met het verstrekken van tijdelijke briefadressen aan economisch daklozen, als er geld voor is in de begroting. De gemeenteraad van Amsterdam beslist op 10 juni over het voorstel.

Bankslapersregeling

Raadslid Dorrit de Jong: “Een briefadres kan veel problemen voorkomen, het is dus erg belangrijk dat economisch daklozen deze gemakkelijk kunnen krijgen.” De Jong heeft daarom een initiatiefvoorstel ingediend voor een pilot om veel gemakkelijker een briefadres te verstrekken aan economisch daklozen. Daardoor komt er een zogeheten bankslapersregeling: mensen die bij vrienden en kennissen op de bank slapen, moeten ook gewoon een briefadres kunnen krijgen. Nu wordt hen dat te vaak geweigerd. De gevolgen van het niet hebben van een briefadres, kunnen dramatisch zijn: schulden die oplopen doordat toeslagen wegvallen, het verlies van een baan.

Briefadres

Het aantal daklozen is de afgelopen jaren sterk gegroeid, onder andere door een groot tekort aan betaalbare woningen. Een groot probleem is dat zij daardoor geen adres hebben om officiële post van instanties op te ontvangen. Als je niet bent ingeschreven in het Basis Register Persoonsgegevens, besta je feitelijk niet voor de overheid. Dan ben je een spookburger. Je kunt geen post ontvangen, een werkgever kan je niet bereiken, je kunt geen toeslagen aanvragen, je mag niet stemmen, kunt geen uitkering krijgen, je krijgt geen zorgverzekering en dus geen zorg. Een oplossing is een briefadres. Dat is een adres om post te ontvangen, ook als je zelf geen woning hebt. Een briefadres houdt in dat je officiële post ontvangt bij de gemeente of een andere organisatie waar je eens in de zoveel tijd je post ophaalt. Op dat adres ben je dus te bereiken voor officiële instanties.

advertentie Regenboog Groep

2 REACTIES

  1. Er is al meer duidelijkheid over de bankslapersregeling? Ik ben maatschappelijk werker bij Doras en ik heb eeb cliënt die hier mee van wilt weten.

    Vriendelijke groet,
    Petra Schimscheimer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in